latinica  ћирилица
09/08/2024 |  09:14 ⇒ 09:21 | Autor: Nezavisne

Nebeski spektakl: Kiša meteora doživljava vrhunac 11. i 12. avgusta

​Kiša meteora nazvana Perseida dostići će svoj vrhunac tokom noći 11. i 12. avgusta, a najbolje vrijeme za posmatranje Perseida je u jutarnjim satima.
Kiša meteora (Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI/ilustracija) -
Kiša meteora (Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI/ilustracija)

Ako ne možete lično potražiti Perseidu, pogledajte ova dva besplatna prenosa uživo koje vodi astrofizičar Đanluka Masi iz Projekta virtuelnog teleskopa.

Prenosi uživo koristiće projektnu kameru za cijelo nebo, dajući vam pogled s prednjeg sjedišta na tamno nebo nad Macianom u Italiji, naravno ako vremenski uslovi dopuste.

Oba prenosa uživo počeće u 21.00, jer se tada podudaraju s očekivanom aktivnošću kiše meteora.

"Ove godine nebo će ponuditi savršene uslove (bez smetnji Mjeseca), stoga ne propustite predstavu!" prema Projektu virtuelnog teleskopa.

Perseidi su godišnja kiša meteora vidljiva od sredine jula do kraja avgusta. Oni su jedan od najplodnijih termina za kiše meteora u godini, koji posmatračima neba pružaju brojne prilike da ugledaju zvijezdu padalicu tokom toplijih ljetnih noći.

Kišu meteora uzrokuju ostaci kometa Svift-Tatl, najvećeg objekta za koji se zna da stalno prolazi pored Zemlje. Zadnji put je proletio pored naše planete 1992. i neće se vratiti do 2126. Dok Zemlja prolazi kroz krhotine kometa, komadići stijena i leda ulaze u Zemljinu atmosferu brzinom do 130.000 mph (209.000 km/h), oko 85 puta većom od najveće brzine mlaznog lovca. Ove brzine uzrokuju komprimiranje vazduha ispred krhotina i zagrijavanje do hiljadu stepeni. To rezultira blistavim tragovima jarkog svjetla poznatim kao meteori ili "zvijezde padalice".

Kiša meteora dobila je ime po sazvježđu iz kojeg se čini da meteori zrače. Iz Zemljine perspektive, Perseidi se pojavljuju otprilike iz smjera sazvježđa Persej na sjevernoj hemisferi, prenosi "Space".