latinica  ћирилица
09/08/2024 |  09:19 ⇒ 09:19 | Autor: TANЈUG

U Nagasakiju u Јapanu obilježena 79. godišnjica atomskog bombardovanja (VIDEO)

U Nagasakiju u Јapanu obilježena je danas 79. godišnjica atomskog bombardovanja tog grada u Drugom svjetskom ratu koje su izvršile SAD, a gradonačelnik Širo Suzuki pozvao je na komemoraciji na ukidanje nukleranog oružja usred sve veće zabrinutosti u vezi sa njegovom mogućom upotrebom.
U Nagasakiju u Јapanu obilježena 79. godišnjica atomskog bombardovanja (Foto: EPA-EFE/JIJI PRESS) -
U Nagasakiju u Јapanu obilježena 79. godišnjica atomskog bombardovanja (Foto: EPA-EFE/JIJI PRESS)

Na ovogodišnjem obilježavanju nekoliko ambasadora otkazalo je učešće nakon odluke tog grada na jugozapadu Јapana da ne pozove predstavnike Izraela na komemoraciju, prenio je Kjodo.

- Usred neizvjesnosti u vezi sa tim kada će ruska invazija na Ukrajinu doći do kraja i sve veće zabrinutosti zbog širenja oružanih sukoba na Bliskom istoku, trenutno se suočavamo sa kritičnom situacijom sa povećanom vjerovatnoćom upotrebe nuklearnog oružja - naveo je Suzuki.

Suzuki je zahtijevao od japanske vlade da potpiše i ratifikuje sporazum Ujedinjenih nacija o zabrani nuklearnog oružja i pozvao Јapan da vodi razgovore o ublažavanju tenzija i unapređenju razoružanja u sjeveroistočnoj Aziji.

Minut ćutanja je održan tačno 11.02 sati po lokalnom vremenu kada je američki bombarder bacio plutonijumsku bombu koja je eksplodirala iznad Nagasakija 9. avgusta 1945. godine.

Američki ambasador u Јapanu Ram Emanuel i britanska ambasadorka u Јapanu DŽulija Longbotom nisu prisustvovali komemoraciji nakon što na skup nije pozvan Izrael. Kanadski i francuski ambasadori takođe nisu prisustvovali.

U pismu gradonačelniku Suzukiju, koje je objavljeno u srijedu, a koje su poslali izaslanici EU, Velike Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije i SAD izražava se zabrinutost da bi nedostatak poziva Izraelu rezultirao stavljanjem Tel Aviva na isti nivo sa Rusijom i Bjelorusijom.

Rusija i Bjelorusija nisu pozvane ni na ceremonije u Hirošimi, niti u Nagasakiju tri godine zaredom zbog vojne intervencije Moskve na Ukrajinu.

Suzuki je 31. jula i 8. avgusta rekao da Izrael neće biti pozvan zbog straha da bi protesti protiv tekućeg sukoba u Pojasu Gaze mogli uticati na obilježavanje godišnjice, ali je naveo da ta odluka "nije politička".

Palestina je, u međuvremenu, pozvana.

Na komemoraciji u Hirošimi bilo je dozvoljeno predstavljanje Izraela, a nije bila pozvana Palestina.

Odluku vlasti Hirošime kritikovali su palestinski predstavnik u Јapanu i civilne grupe.

Napad na Nagasaki uslijedio je tri dana nakon što su SAD bacile uranijumsku bombu na Hirošimu, oko 300 kilometara sjeveroistočno.
Procjenjuje se da je ubijeno 74.000 ljudi, a mnogi drugi su patili od posljedica opekotina i bolesti povezanih sa zračenjem dugo nakon napada.

Ukupan broj zvanično preživjelih u dva nuklearna napada iznosio je 106.825 od marta ove godine, što je za 6.824 manje nego godinu dana ranije, prema japanskom ministarstvu zdravlja, rada i socijalnog staranja.

Prosječna starost preživjelih nuklearnu eksploziju prelazila je 85 godina.