latinica  ћирилица
09/08/2024 |  10:31 ⇒ 12:27 | Autor: SRNA

Banjac: Željeti tutora znači ne željeti odlučivanje naroda

Predsjednik NPS-a Darko Banjac izjavio je danas Srni da je nevjerovato da ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković želi tutora u BiH, što znači da ne želi da u BiH odlučuju narodi i njihovi izabrani predstavnici, već OHR.
Darko Banjac - Foto: RTRS
Darko BanjacFoto: RTRS

- Ne žele ovdje da odlučuje naroda, već OHR, odnosno neko ko nije biran - rekao je Banjac, reagujući na Konakovićevo pismo u kojem traži ostanak OHR-a u BiH.

On je naveo da su službenici u OHR-u postavljeni od "ljudi koji uopšte ne poznaju situaciju u BiH", te podsjetio da je Kristijan Šmit ovdje nelegalno jer nema potvrdu Savjeta bezbjednosti.

Banjac je naglasio da to što Konaković priželjkuje da ostane OHR znači i da ne želi ulazak BiH u EU, jer BiH ne može u EU ukoliko ima tutore poput OHR-a koji na silu mijenja pravni poredak i uređenje, što je neshvatljivo.

- Nije mi jasno o kojim to Konaković minornim snagama govori. Građani oba entiteta u BiH biraju svoje predstavnike, a politički predstavnici Republike Srpske koje biraju njeni građani nisu minorne, nego ozbiljne političke snage koje su opredijeljene za očuvanje Dejtonskog sporazuma i mira - naglasio je Banjac.

Prema njegovim riječima, jasno je da neko ne želi postizanje dogovora unutar BiH, nego da se o BiH dogovaraju stranci, što je loše i pokazuje da su retrogradne snage iz Sarajeva prepreka unutrašnjem dogovoru.

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković uutio je pismo članicama PIK-a, zvaničnicima SAD i EU u kojem traži zadržavanje OHR-a, navodeći da bi u suprotnom BiH bila "nefunkcionalna zemlja" izložena navodnom malignom ruskom uticaju.

On smatra da bi "minorne političke snage mogle zloupotrijebiti sistem i zaustaviti sve procese, uključujući i one koje se tiču potrebnih reformi EU".