latinica  ћирилица
09/08/2024 |  10:54 ⇒ 11:19 | Autor: SRNA

Anđelković: Konaković zloupotrebljava Dejton i gura BiH u nove probleme

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je da je pismo ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedina Konakovića članicama Savjeta za sprovođenje mira, SAD i EU, sa zahtjevom da zadrže OHR, najgrublja zloupotreba Dejtonskog sporazuma i guranje BiH u nove probleme.
Dragomir Anđelković (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Dragomir Anđelković (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

Komentarišući Konakovićevo pismo i ocjenu da će "BiH bez OHR-a postati nefunkcionalna zemlja izložena malignom uticaju Rusije", Anđelković je naveo da je maligni uticaj upravo ovo što radi Konaković.

- Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara može da govori samo o onome što je usaglašeno. Političar pojedinačno može da nastupa kako hoće, ali ovde muslimanski političar nastupa sa pozicija bosansko-hercegovačkog faktora i svoj stav predstavlja kao da je to stav BiH - rekao je Anđelković za Srnu.

On je ukazao da Konakovićevo pismo potvrđuje da bošnjački političari žele da iskoriste sukob Rusije i Zapada da ponovo podstaknu Zapad da interveniše u njihovu korist.

- Tokom rata devedesetih godina prošlog vijeka Alija Izetbegović je evidentno od nekoga dobio obećanje da će tuđim rukama biti realizovani njegovi ratni ciljevi, odnosno da će biti nametnuta unitarizacija BiH - rekao je Anđelković.

Međutim, kaže Anđelković, do toga nije moglo da dođe, jer se srpski narod tome žestoko odupirao i tokom agresije na Republiku Srpsku devedesetih godina prošlog vijeka i nakon nje, pa nisu realizovani ciljevi bošnjačkog sarajevskog vođstva.

Prema njegovim riječima, ta takozvana sarajevska elita sada pokušava da ubaci svoje interese u geopolitičke igre i da predstavi Zapadu da je BiH izložena nekakvom malignom ruskom uticaju, što je neistina.

- Rusija u BiH, niti ima veliki uticaj, niti je on maligan. Konačno, Rusija je uvek bila faktor koji podržava Dejton, a maligni uticaj ima svako unutar BiH i van nje ko ruši Dejton, tako da se radi o ozbiljnim lažima - naglasio je Anđelković.