latinica  ћирилица
09/08/2024 |  11:01 ⇒ 12:48 | Autor: RTRS

Kovačević: Pismo Konakovića - pomračenje demokratije i svih civilizacijskih vrijednosti (VIDEO)

Delegat u Klubu Srba Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je za RTRS da zahtjev ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Elemdina Konakovića za ostanak OHR-a predstavlja pomračenje demokratije i svih civilizacijskih vrijednosti.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

- Zamislite vi kakvo je to pomračenje demokratije, kad bi neko ko bi trebao da bude nekakav demokratski lider jednog naroda u BiH, traži da umjesto njega zemljom upravljaju neki drugi, odnosno stranci. Umjesto da traže ono za šta se zalažu, a to je suverenitet i integritet BiH, oni traže da neko drugi vlada - rekao je Kovačević.

Istakao je da je Konaković u pismu iznio mnogo neistina.

 - Napisao je da je "visoki predstavnik" vrhovni tumač Ustava BiH. To nema nikakve veze sa istinom. "Visoki predstavnik" prvo treba biti izabran u skladu sa Dejtonskim sporazumom, a to nije ispoštovano. "Visoki predstavnik" tumači samo Aneks 10, nema nikakve veze sa Ustavom  - izjavio je Kovačević.

Kovačević je rekao da je i laž da postoji "visoki predstavnik".

- Imamo i laž da postoji PIK kojem se navodno Konaković obraća. PIK po Dejtonskom sporazumu ne postoji - istakao je Kovačević.

Poručio je da se ne može istina graditi na lažima.

- Čujemo isto tako da Konaković kaže da bi minorne snage mogle preuzeti procese. Ne može. Mi nećemo dozvoliti njemu da kao minorna snaga preuzme procese u BiH - istakao je Kovačević.

Rekao da je Konaković nema ni pravo ni ustavnu nadležnost da vodi spoljnu politiku BiH.

- Spoljnu politiku kreira Predsjedništvo BiH na osnovu Ustava. On je tu samo da sprovodi ono što mu Predsjedništvo naloži. A znamo da Predsjedništvo nije ništa slično naložilo - istakao je Kovačević.