latinica  ћирилица
09/08/2024 |  11:37 ⇒ 11:37 | Autor: SRNA

Nešić: Konakovićev zahtjev govori o paradoksalnosti BiH

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić izjavio je da zahtjev ministra inostranih poslova Elmedina Konakovića za ostanak OHR-a govori o paradoksalnosti BiH, te upitao u kojoj još zemlji ministar inostranih poslova traži stanje protektorata.
Nenad Nešić - Foto: RTRS
Nenad NešićFoto: RTRS

- Konaković je po ko zna koji put zloupotrijebio poziciju za svoje političke ciljeve, a na štetu BiH. Јasno mi je da se Konaković plaši zatvaranja OHR-a jer je on čedo OHR-a, i bez OHR-a nikada ne bi bio vlast - rekao je Nešić Srni.

Nešić je ukazao da Konakovićevo pismo govori o paradoksalnom društvu jer traži stanje protektorata i zalaže se za interese stranaca, a ne interes zemlje.

- Vjerovatno će se u budućnosti, u pravnim udžbenicima, izučavati Konakovićeva rečenica u kojoj je uspio spojiti prisustvo OHR-a sa promovisanjem demokratskog upravljanja. Osnovni postulat demokratije od 18. vijeka jeste da parlamenti donose zakone po ustavom propisanoj proceduri - istakao je Nešić.

Nešić je napomenuo da tamo gdje jedan oktroisani stranac donosi zakone nema ni države niti demokratije, te dodao da ni Benjamin Kalaj nije sam donosio zakone, nego je to radila skupština.

- Povelja UN, koja je ugrađena u preamubulu Ustava BiH, afirmiše načelo jednake suverenosti zemalja članica UN i zabranjuje stanje protektorata. Takođe, ostanak OHR-a je u direktnoj suprotnosti sa članstvom u EU, pa bi Konaković trebao reći da li je za OHR ili EU - naglasio je Nešić.

On je konstatovao da u OHR-u bošnjački političari vide instrument za neustavno postizanje svojih ciljeva i neustavne izmjene Ustava BiH.

- Konaković dodatno u njima vidi patrone koji su ga uveli u vlast suspenzijom Ustava Federacije BiH, što još nigdje na svijetu nije zabilježeno. Zgodno mu je izmisliti nekakav `ruski maligni uticaj`, iako je najjeftiniji gas u Evropi jedino što od Rusije ovdje stiže - dodao je Nešić.

On je istakao da su pisma kao što je Konakovićevo, medvjeđa usluga BiH jer niti su usaglašena, niti donose stabilnost u zemlji, a ponajmanje donose snaženje institucija i nezavisnost BiH.

- Ali, nemam ništa protiv da se Konaković bori da BiH ostane zemlja–slučaj, zemlja bez unutrašnjeg i spoljnog suvereniteta - zaključio je Nešić u reagovanju na Konakovićevo pismo članicama Savjeta za sprovođenje mira, zvaničnicima SAD, EU, kao i zemlja članica Unije sa zahtjevom da zadrže OHR u BiH.