latinica  ћирилица
09/08/2024 |  11:49 | Autor: SRNA

Vulić: Lažno Konakovićevo zaklinjanje u EU, jer članstva u Uniji nema sa OHR-om

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je da je ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković zahtjevom za ostanak OHR-a pokazao da je njegovo zaklinjanje u evropski put BiH lažno, jer dobro zna da nema članstva u EU sa OHR-om.
Sanja Vulić - Foto: Ustupljena fotografija
Sanja VulićFoto: Ustupljena fotografija

Vulićeva je istakla da je Konaković nesposoban da preuzme odgovornost i traži dogovor unutar BiH, te da je zavisanik o stranom uticaju i prizivanju međunarodnog intervencionizma.

- Za nekoga ko bi da, prema vlasitim riječima, "lideriše" procese u kantonu i dijelu Federacije BiH i učestvuje u većini na zajedničkom nivou? Karakteriše ga nedostatak odgovornosti i kapacitet donošenja odluka, uz konsultacije i konsenzus - navela je Vulićeva.

Ona upozorava da je Konakovićevo pismo sa zahtjevom za ostanak OHR-a prepuno laži i da je jedini maligni uticaj ona adresa kojoj se on upravo obraća.

- Koliko podaništvo nema budućnost, vidjeće Konaković uskoro kroz dominaciju onih koji su mu prvo članstvo u stranci dali. Njegovo podaništvo stracima pravi štetu i njegovom narodu - ocijenila je Vulićeva i naglasila da Konaković ne vidi dalje od zgrada ambasada.

Podsjećajući da OHR-a više nema u skladu sa Dejtonskim sporazumom, Vulićeva je konstatovala da je Konaković sve vrijeme bio protiv EU puta, samo se u javnosti lažno kleo u to iako dobro zna na da nema članstva u EU sa OHR-om.

Konaković je uputio pismo članicama Savjeta za sprovođenje mira, zvaničnicima SAD, EU, kao i zemalja članica Unije sa zahtjevom da zadrže OHR u BiH, tvrdeći, između ostalog, da bi BiH u suprotnom postala "nefunkcionalna zemlja" izložena navodnom malignom ruskom uticaju.