latinica  ћирилица
09/08/2024 |  11:54 ⇒ 14:28 | Autor: TANЈUG

Čovjek oštetio slike koje spadaju u prirodnu baštinu u pećini u Španiji (FOTO)

Španska policija trenutno istražuje čovjeka koji je navodno oštetio pećinske slike, polivajući ih vodom da bi bolje ispale na društvenim mrežama.
Pećina (Foto: EPA-EFE/ORESTIS PANAGIOTOU/ilustracija) -
Pećina (Foto: EPA-EFE/ORESTIS PANAGIOTOU/ilustracija)

Kako se navodi u saopštenju Civilne garde, 39-godišnji muškarac iz Los Viljaresa, u Andaluziji, postavio je sporne fotografije na svoj Fejsbuk profil, navodi Јurovikli njuz (Euro Weekly News).

Pećinske slike, koje se nalaze na različitim lokacijama u planinskom lancu Sijera Sur de Haen, spadaju u prirodnu baštinu te zemlje.

Zbog istorijske pozadine i zaštite nasljeđa, službenici garde pokrenuli su istragu u maju nakon što su vidjeli fotografije na Fejsbuku.

- Na fotografijama se vidi da su pećinske slike pokvašene kako bi bile jasnije i bolje se vidjele - navela je policija.

Ono što turista najvjerovatnije nije znao, piše portal, jeste da su pećinske slike nastale na krečnjaku, koji sadrži soli koje se rastvaraju u vodi.

Civilna garda, koja je odgovorna za zaštitu spomenika španske baštine, zamolila je stanovnike u blizini istorijskih lokacija da prijave bilo kakve znakove oštecćenja ili vandalizma.

U junu je turista iz Kazahstana uhvaćen kako urezuje slova na kući u Pompeji, a prošle godine jedna žena je uhvaćena kako urezuje srce u Krivu kulu u Pizi.