latinica  ћирилица
09/08/2024 |  12:00 ⇒ 14:12 | Autor: SRNA

Stevandić: Političari poput Konakovića svoju nesposobnost prikrivaju floskulama o malignom ruskom uticaju

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da političari poput ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedina Konakovića svoju nesposobnost konstantno prikrivaju floskulkama o malignom ruskom uticaju i srpskom separatizmu.
Nenad Stevandić - Foto: RTRS
Nenad StevandićFoto: RTRS

Komentarišući Konakovićev zahtjev za ostanak OHR-a, Stevandić je naglasio da je težnja da se u BiH nastavi protektorat međunarodne zajednice u stvari slika njihove nesposobnosti.

Svoju nesposobnost, kako je rekao, pravdaju stalnom srbofobijom, rusofobijom, izazivanjem sukoba, a u životu nijedan potez nisu uspjeli da naprave bez podrške ili saglasnosti Srba.

- Ne mogu prijepodne sa Srbima dogovarati Savjet ministara, a poslijepodne Srbe okrivljivati za sve. Ne mogu ruski gas koristiti da se spasi Sarajevo od smrzavanja i zime, a onda pričati o malignom ruskom uticaju - naveo je Stevandić za Srnu.

Bošnjački političari od Srbije, kako je rekao, ne mogu očekivati da im pomogne sa hranom, vakcinama, obraćati joj se kad je "gusto", a onda protiv Srbije govoriti sve najgore, podržavati /premijera samoproglašenog Kosova Aljbina/ Kurtija i voditi antisrpsku politiku.

Ta dvoličnost, smatra on, neće donijeti ništa BiH, ni njima lično, jer oni je koriste samo da bi sačuvali svoje pozicije i sakrili svoju nesposobnost.

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković uputio je pismo članicama PIK-a, zvaničnicima SAD i EU u kojem traži zadržavanje OHR-a, navodeći da bi u suprotnom BiH bila "nefunkcionalna zemlja" izložena navodnom malignom ruskom uticaju.

On smatra da bi "minorne političke snage mogle zloupotrijebiti sistem i zaustaviti sve procese, uključujući i one koje se tiču potrebnih reformi EU".