latinica  ћирилица
09/08/2024 |  12:08 | Autor: SRNA

Linta: Boriti se za međunarodno priznanje genocida nad Srbima u NDH

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta poručio je da Srbija treba da pokrene borbu za međunarodno priznanje genocida nad srpskim narodom u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.
Miodrag Linta (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs) -
Miodrag Linta (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs)

Linta je objasnio da je krajni cilj da što veći broj država potpisnica Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida i međunarodne organizacije u parlamentima donesu rezolucije kojima se masovno i plansko uništenje Srba od ustaškog režima priznaje kao genocid.

On je u saopštenju ukazao da su ustaše izvršile genocid prije 83 godine u Prebilovcima kod Čapljine i u donjoj Hercegovini.

Linta je podsjetio da su ustaše iz sela Šurmanci, Međugorje i Bijakovići opkolile Prebilovce na pravoslavni praznik Svetog Ilije 1941. godine sa jasnom namjerom da unište sve što je srpsko i pravoslavno na tom području.

- U tom trenutku selo je imalo oko 1.000 pravoslavnih Srba u 120 domaćinstava. Masakr i svirepo iživljavanje ustaša nad srpskom nejači trajalo je od 4. do 11. avgusta 1941. godine. Pobijeno je 830 uglavnom žena, djece i staraca - naveo je Linta.

On je istakao da je tada ubijeno oko 600 žena i djece tako što su živi bačeni u jamu Golubinka u selu Šurmanci, dok su drugi ubijeni na više lokacija u selu.

Linta je podsjetio da je jedno od najvećih stratišta u Prebilovcima bilo kod osnovne škole, naglasivši da je ugašen život u 57 porodica, iz kojih niko nije preživio.

On je naglasio da je Ilindanski pokolj preživjelo samo 170 Prebilovčana i da je to jedan od najmonstruoznijih zločina na prostoru bivše Јugoslavije, kao i da je na području Donje Hercegovine, koje obuhvata opštine Čapljina, Stolac, Berkovići, Ljubuški i Neum tokom Drugog svjetskog rata ubijeno više od 4.000 Srba.

Linta je dodao da se nekoliko stotina metara od jame Golubinke, u kojoj je skončalo najmanje 1.500 Srba, nalazi Međugorje koje je, u međuvremenu, postalo destinacija vjerskog turizma za katolike.

- Hrvati iz Međugorja su se obogatili od vjerskog turizma, a stradanje i patnja njihovih komšija nedužnih žena i djece u jami Golubinka, je potpuno nevažno i to je zabranjena tema - naglasio je Linta.