latinica  ћирилица
09/08/2024 |  12:18 | Autor: SRNA

Kojić: Konakoviću OHR i stranci potrebni kako bi unitarizovali BiH

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić izjavio je da je zahtjev ministara inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedina Konakovića za ostanak OHR-a potvrda nastojanja bošnjačke politike da uz pomoć stranaca unitarizuju BiH.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

- Konaković i njegova politička partija, koja se zajedno sa "trojkom" predstavlja kao proevropska partija i građani svijeta žele da ovdje ostane protektorat, da imamo neku vrstu neimenovanog stranca i OHR-a kako bi oni nametali konačne odluke i bili tumač svega i svačega što je nedopustivo u smislu evropskog puta BiH, za koji se on očigledno samo deklarativno zalaže - rekao je Kojić Srni.

Prema njegovim riječima, to samo dokazuje da svoje politike unitarizacije BiH žele da sprovode uz pomoć OHR-a i Ambasade SAD u BiH, koja je jedna od adresa na koju je upućen Konakovićev zahtjev.

- U pismu nisu navedene, ali u simbiozi sa OHR-om i Ambasadom SAD su i strane sudije u Ustavnom sudu BiH, koji svi zajednički rade na urušavanju dejtonske BiH, odnosno na oduzimanju nadležnosti Republike Srpske i njenom konačnom nestanku - naglasio je Kojić.

On je dodao da, s obzirom na sve što su u tom pogledu radili OHR, Ambasada SAD i strane sudije u Ustavnom sudu, ne čudi Konakovićeva i želja strane koju predstavlja da zadrže strukturu koja će im pomoći u unitarizaciji BiH.

- Uz sve ovo činjenica je da nijedna zemlja, pa tako ni BiH, ne može postati članica EU sa protektoratom. Njih EU zanima onoliko koliko bi ta Unija napravila unitarnu BiH, što je vrlo vidljivo iz ovog pisma - naglasio je Kojić.

Konaković je uputio pismo članicama Savjeta za sprovođenje mira, SAD, EU, kao i zemljama članicama Unije sa zahtjevom da zadrže OHR u BiH.