latinica  ћирилица
09/08/2024 |  12:51 ⇒ 12:52 | Autor: TANЈUG

U Crnoj Gori oko 20 odsto stanovništva živi ispod linije siromaštva

Obračunato po međunarodnoj metodologiji u Crnoj Gori oko 20 odsto stanovništva živi ispod linije siromaštva, izjavio je danas ministar socijalnog staranja, brige o porodici i demografije u Vladi Crne Gore Damir Gutić.
Crna Gora - Foto: RTRS
Crna GoraFoto: RTRS

Gutić je rekao da nema konkretne podatke o broju siromašnih u Crnoj Gori, ali tvrdi da se broj korisnika socijalnih davanja smanjuje.

- Postoje razne metodologije za utvrđivanje broja siromašnih ili kategorija broja siromašnih i možemo reći da u tom kontekstu imamo oko 20-ak odsto stanovništva koji žive ispod granice siromaštva. To je jedan od podataka koje koristi međunarodna metodologija i u tom kontekstu možemo reći da taj procenat je u određenim granicama. Kada bismo isključili direktne mjere socijalne politike taj procenat bi porastao na 26 odsto a ako bi isključili još neke mjere socijalne, invalidne i penzione politike taj procenat bi skočio na čak 40 odsto - kazao je Gutić gostujući na TVCG.

On kaže da ministarstvo i vlada rade na tome da svojim mjerama smanje broj siromašnih i da bude što manje osoba koje su u riziku od siromaštva.

Prema njegovim riječima, najveći broj siromašnih je na sjeveru zemlje, prenio je portal RTCG.