latinica  ћирилица
09/08/2024 |  13:17 ⇒ 13:19 | Autor: RTRS

Amidžić: Pismo Konakovića govori o nefunkcionalnosti BiH (VIDEO)

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić izjavio je da pismo Elmedina Konakovića u kojem traži ostanak OHR u BiH, pokazuje da je BiH nefunkcionalna država i pozvao kolege iz Federacije BiH da konačno sami počnu donositi odluke, pa makar i pogrešne, jer je, kako kaže, bolje nego da imaju tutorstvo sa strane.
Srđan Amidžić - Foto: RTRS
Srđan AmidžićFoto: RTRS

Komentarišući Konakovićevo pismo upućeno članicama Savjeta za sprovođenje mira, zvaničnicima SAD, EU, kao i zemlja članica Unije sa zahtjevom da zadrže OHR u BiH, u kojem kaže da će "BiH bez OHR-a postati nefunkcionalna zemlja izložena malignom ruskom uticaju", Amidžić je naglasio da je u pitanju fikcija vezana za političke interese u svjetlu lokalnih izbora.

- Takođe, to nam govori da BiH ne može da funkcioniše dok imamo takve političke partnere iz Sarajeva - rekao je Amidžić.

On je istakao da se Konakovićevo pismo nikada nije našlo pred Savjetom ministara jer da jeste, nikada ne bi dobilo podršku.

- Trenutno u OHR-u imamo nelegitimnog visokog predstavnika i baš zbog toga bi političko Sarajevo trebalo da nađe šansu i da pokušaju kroz dijalog, jer je on u obostranom interesu, naći najbolje rješenje za ljude koji žive u BiH. Na žalost, oni nemaju dovoljno političke zrelosti niti mudrosti da te stvari vide, već BiH guraju u kontra smjeru - smatra Amidžić.

Amidžić je dodao da su Konakovićeve izjave često kontradiktorne.

- Često priča o napretku BiH ka Evropskoj uniji, a istovrmeneno poziva na ostanak visokog predstavnika. Konaković je svjestan da su te dvije stvari isključive, ali ja želim da vjerujem da svi oni koji ne žele zlo BiH vjeruju da se sa visokim predstavnikom ne može napredovati - zaključio je Amidžić.