latinica  ћирилица
09/08/2024 |  14:22 ⇒ 14:26 | Autor: banjaluka.net

Šulić o kampanji "Društveno odgovorni": Za razliku od Banjaluke, ne tražimo podatke penzionera

Institucije Republike Srpske provode kampanju "Društveno odgovorni" preko godinu dana i nismo se sjetili da radimo bilo kakve nove kampanje dva mjeseca pred izbore, rekao je ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić.
Kampanja "Društveno odgovorni" - Foto: SRNA
Kampanja "Društveno odgovorni"Foto: SRNA

Šulić je u intervuu za banjaluka.net naveo da kampanja znači da svaki građanin Republike Srpske, pa tako i Banjaluke može otići u društveno odgovorni market i kupiti jeftiniji proizvod, bez da ostavi svoj broj telefona ili bilo kakav lični podatak.

Šulić ističe da je kampanja "Društveno odgovorni", koju Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske realizuje u saradnji sa poslovnom zajednicom, za sve građane Republike Srpske, ali i sve ljude koji se nađu na njenoj teritoriji, da mogu otići u market i kupiti proizvode po sniženim cijenama.

- Ne tražimo nikakve podatke o ljudima, brojeve telefona, lične karte, adrese, nego radimo samu kampanju koja je jasna, definisana i u kojoj građani Republike Srpske mogu vidjeti na dva klika koji je to market, koji je to proizvod, koja je cijena proizvoda bila prije, a koja u toku kampanje. Putem voblera građani u marketima mogu vidjeti koji su artikli sniženi putem naše akcije, tako da smo mi objasnili građanima i pokazali kako izgleda kampanja. Nisam baš najbolje upućen u kampanju Grada Banjaluka, ali simptomatično mi je to što penzioner mora doći i prijaviti da je penzioner da bi dobio popust ili ukoliko je neko samohrana majka ili otac i ako se nisu prijavili nemaju popust. Mi transparentno radimo, kažemo koji su marketi, koji su proizvodi i to je dostupno za sve građane Srpske - naglašava Šulić.

Šulić dodaje da je u kampanju "Društveno odgovorni" direktno uključeno 15 marketa koji imaju više stotina objekata širom Republike Srpske.

- U maju mjesecu prošle godine kada smo krenuli sa prvom inicijativom vezano za kampanju "Društveno odgovorni" imali smo sedam, osam marketa, danas imamo 15. Kontaktirali su nas iz još pet marketa i izrazili želju da budu dio kampanje, tako da do kraja sljedeće sedmice možemo očekivati da ćemo imati 20 marketa širom Republike Srpske koji su dio kampanje, sa preko 300 sniženih proizvoda - ističe Šulić.

Dodaje da je razlika između aktuelne i prethodno realizovane kampanje ta što kampanja koja je u toku nije vremenski ograničena.

- Slušali smo potrebe privredne zajednice s jedne strane i potrebe građana Republike Srpske, s druge strane. Građani su nam sugerisali da ne bi bilo loše da se u toku kampanje različiti proizvodi nalaze na sniženju, a možda i da ne budu isti marketi, tako da smo u razgovoru sa poslovnom zajednicom dogovorili da robe široke potrošnje u različitim marketima budu snižene u različitom vremenskom periodu, a da putem sajta Ministarstva trgovine i turizma svaki građanin sa dva klika može vidjeti koji proizvod u kojem marketu u koje vrijeme je snižen. Ovom aktivnosti je obuhvaćeno 300 različitih proizvoda roba široke potrošnje - naglašava Šulić.

Šulić dodaje da Vlada Republike Srpske uz podršku predsjednika Milorada Dodika, pored kampanje "Društveno odgovorni", različitim modalitetima štiti životni standard građana.

- Nastaviće se politika nedizanja cijena električne energije, mi nastavljamo kampanju "Društveno odgovorni", u ovoj godini ćemo sigurno ponovo imati podjelu socijalnih paketa, preko Crvenog krsta, nastavljamo i saradnju sa javnim kuhinjama. Socijalna davanja ispred Vlade Republike Srpske su stalna kategorija, roditeljima sa četvoro i više djece, ukoliko je jedan roditelj nezaposlen omogućili smo da imaju 700 KM i na taj način doprinosimo očuvanju životnog standarda. Siguran sam da ćemo kreirati i dodatne politike na lokalnom nivou. Odgovorno se odnosimo prema potrebama našeg stanovništva - kaže Šulić.

Adrenalinski turizam

Ministarstvo trgovine i turizma je u proteklom periodu poboljšalo komunikaciju sa ljudima koj su dio turističke zajednice i rade na kreiranju turističkog sadržaja u Republici Srpskoj i u prvih šest mjeseci ove godine ostvareno je 27.000 noćenja više nego prošle godine, dodaje Šulić.

Šulić ističe da je u posljednjih godinu dana izmijenjen zakonski okvir iz oblasti turizma, te da se u septembru ove godine očekuje i završetak Zakona o boravišnoj taksi.

- To su ključna tri zakona iz oblasti turizma koji imaju za cilj dodatno da olakšaju funkcionisanje i rad naših turističkih radnika. Pored toga, donijeli smo niz pravilnika i stalno smo na terenu, radimo na smanjivanju sive zone u oblasti turizma. Nadam se da ćemo do kraja godine završiti i formalne stvari vezane za Centralni informacioni sistem koji ima za cilj sa jedne strane i lakše funkcionisanje privrednih subjekata i rješavanje birokratskih prepreka u oblasti turizma, a s druge strane, da imamo bolju statistiku, da vidimo ko su to ljudi koji dolaze u Republiku Srpsku i koje su njihove potrebe i da na osnovu tih potrebe kreiramo dodatne sadržaje - rekao je Šulić.

Šulić je najavio da će Ministarstvo trgovine i turizma u narenih mjesec dana pokušati okupiti sve ljude koji se bave kreiranjem sadržaja iz oblasti adrenalinskog turizma u Republici Srpskoj, tzv. aktivnog odmora.

- Zajedno sa njima, sa hotelijerima koji su na tim područjima gdje se organizuju događaji tog tipa, pokušaćemo nastupati na specijalizovanim sajmovima turizma koji okupljaju upravo zaljubljenike u tu oblast - kazao je Šulić.

Šulić je izrazio nadu da će se od sljedeće godine moći koristiti zajednički turistički vaučeri Repiblike Srpske i Srbije, što je i dio usvojenih zaključaka nedavno održanog Svesrpskog sabora.

- Meni je drago da jedna takva Deklaracija ima i taj oblik turizma i dodatnog povezivanja građana Srbije i Republike Srpske. Znam koliko građani Republike Srpske vole otići u Srbiju, ali i pokazatelji koje mi imamo govore da građani Srbije najradije biraju Srpsku za svoj odmor - zaključuje Šulić.