latinica  ћирилица
09/08/2024 |  14:59 ⇒ 14:59 | Autor: RTRS

Arlovu odbijen zahtjev da na Preobraženje posjeti KiM

Predsjedniku Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji Miloradu Arlovu nije odobren zahtjev da na Preobraženje Gospodnje 19. avgusta posjeti Kosovo, kako bi prisustvovao hramovnoj slavi u Prilužju.
Milorad Arlov - Foto: RTRS
Milorad ArlovFoto: RTRS

- Obratio sam se 7. avgusta oficiru za vezu Kancelarije Prištine u Beogradu da mi Priština dozvoli vjersku posjetu Kosovu i Metohiji od 18. do 20. avgusta, a danas sam dobio negativan odgovor, da nije odobren ulazak na teritoriju Kosova. Kao mnogo puta do sada i ovoga puta dobio sam odgovor – Vaš ulazak nije odobren budući da ne pripadate kategoriji zvaničnika koji su obuhvaćeni briselskim sporazumom - naveo je Arlov.

Naveo je da je o ovome obavijestio šeficu Unmika u Prištini Karoli Zijade.

- Zamolio sam je da se uključi u slučajeve narušavanje slobode kretanja, kako meni tako i mnogim humanim ljudima i javnim ličnostima, rukovodeći se njenim obraćanjem u UN u Njujorku - navodi Arlov u saopštenju.

Kako kaže, uputio je apel međunarodnoj zajednici, Euleksu, Unmiku da reaguje, navodeći da društveno uređenje u 21.vijeku u Evropi ne može da počiva, temelji se na hapšenju, zastrašivanju, konfiskovanju imovine i zabrani slobode kretanja.

- Uz vjersku posjetu želio sam i da uručim stipendije za sedmoro djece, koju pomažemo devetu godinu, ali to ćemo morati učiniti ipak 23. avgusta na administrativnom prelazu Јarinje - dodao je Arlov.