latinica  ћирилица
09/08/2024 |  15:15 ⇒ 15:16 | Autor: SRNA

Župljanin: Loše što su pojedinci u pravosudnim institucijama vršili krivična djela

Sprovođenje akcija radi otkrivanja počinilaca krivičnih djela pozitivan je signal da zemlja ima namjeru da se obračuna sa kriminalom bilo koje vrste, a negativno je što su pojedinci iz pravosudnih institucija u BiH vršili određena krivična djela, ocijenio je dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Banjaluka Slobodan Župljanin.
Slobodan Župljanin - Foto: RTRS
Slobodan ŽupljaninFoto: RTRS

- Nastavak akcije `Kodeks` je praktično vezan za to. Sasvim je sigurno da treba omogućiti istražnim organima da obave svoj posao na profesionalan i nepristrasan način i da procesuiraju sve utvrđene nepravilnosti i one koji su ih počinili, što mora biti praćeno i odgovarajućom sudskom presudom - izjavio je Župljanin Srni komentarišući aktivnosti u prostorijama Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH koje sprovodi Agencija za istrage i zaštitu /Sipa/ u nastavku operativne akcije "Kodeks".

Župljanin smatra da je dobro što se vrše istrage u svim oblastima, pa čak i organima pravosuđa.

- Loša je činjenica da smo, nažalost, došli u situacija da u onim organima institucija koji treba da vode računa o zakonitosti, takođe, imamo činjenje nepravilnosti, različitih stepena i intenziteta - poručio je Župljanin.

Prema njegovim riječima, treba podržati nastojanje da se procesuira sve ono što narušava ustavno-pravni sistem u BiH, a u vezi sa kriminalom i korupcijom i drugim vrstama krivičnih djela.

U okviru proširene istrage koju Tužilaštvo BiH vodi protiv suspendovanog predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca, pripadnici Sipe pretresaju servere Sistema za automatsko upravljanje predmetima Suda BiH, zbog postojanja osnova sumnje u zloupotrebe prilikom dodjele predmeta u rad sudijama, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.