latinica  ћирилица
09/08/2024 |  15:46 ⇒ 16:05 | Autor: RTRS

Ambasada SAD ponovo optužuje Dodika

Ambasada SAD u BiH ponovo se obrušila na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Ovaj put optužili su Dodika, koji je i lider SNSD-a, da je izvršio pritisak na lokalne zajednice u kojima je ova stranka na vlasti, da se povuku iz programa pomoći koji Ambasada provodi u BiH.
Ambasada SAD u BiH (Foto: FB/United States Embassy to Bosnia and Herzegovina) -
Ambasada SAD u BiH (Foto: FB/United States Embassy to Bosnia and Herzegovina)

Iz Ambasade su naveli da je SAD uložio veliku količinu novca u lokalne zajednice u BiH.

- Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju lokalnu vlast u BiH. Zato ulažemo 14,1 miliona dolara kako bismo pomogli opštinama širom BiH da poboljšaju kvalitet usluga koje pružaju svojim građanima i da generišu investicije i radna mjesta koristeći snagu dijaspore BiH. Do sada je program "Dijaspora invest" generisao 69 miliona dolara investicija i stvorio više od 2.800 radnih mjesta širom BiH. Sve opštine u BiH su kvalifikovane za učešće u našim investicionim i lokalnim vladinim programima, a trenutno učestvuje 30 opština iz FBiH i 10 opština iz Republike Srpske - naveli su iz Ambasade SAD.

Dalje navode da je tu trebalo da budu i opštine u kojima je SNSD na vlasti, ali da je Dodik bio protiv toga.

- Mnoge opštine koje vodi SNSD aplicirale su i odabrane za učešće u ovim programima, ali ih je Milorad Dodik pritisnuo da se povuku, pa sada njihove zajednice propuštaju benefite - radna mjesta, poboljšanu infrastrukturu, investicije i još mnogo toga - koje ovi programi pružaju širom zemlje. Zašto je Dodik više zainteresovan za obogaćivanje sebe i svoje porodice nego za obogaćivanje lokalnih zajednica i poboljšanje kvaliteta života u opštinama? - naveli su iz Ambasade SAD, završivši objavu na društvenim mrežama sa "Mi znamo gdje je novac".