latinica  ћирилица
09/08/2024 |  17:19 ⇒ 18:48 | Autor: SRNA

Uhapšen treći osumnjičeni za pripremu napada u Beču

Treći osumnjičeni je uhapšen u sklopu istrage o ometenom terorističkom napadu na koncertu američke pop zvijezde Tejlor Svift u Beču, rekao je danas austrijski ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner.
Austrijska policija (Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA, ilustracija) -
Austrijska policija (Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA, ilustracija)

On je naveo da je uhapšen osamnaestogodišnji irački državljanin koji je saučesnik glavnog osumnjičenog Berana A. /19/ koji je austrijski državljanin porijeklom iz Sjeverne Makedonije, piše britanski dnevnik Gardijan.

Austrijske vlasti izrazile su uvjerenje da je planirani teroristički napad inspirisan Islamskom državom i Al kaidom.

Istražioci su saopštili da je tokom pretresa kuće glavnog osumnjičenog u Ternicu južno od Beča pronađen materijal za pripremu bombe, uključujući hemijske supstance i tehničke uređaje što ukazuje da su pripremljena djela bila u naprednim fazama.

Austrijska policija je saopštila da je jedan od osumnjičenih priznao da je planirao da "ubije što je moguće više ljudi ispred mjesta na kojem se koncert održavao".

Vlasti navode da se očekivalo prisustvo oko 20.000 do 35.000 fanova ispred stadiona "Ernst Hapel" pred svaki od tri koncerta. Sva tri rasporadata koncerta su otkazana nakon što su se pojavili detalji o planiranom napadu, koji je trebalo da bude izvršen juče i danas.

Austrijske vlasti su stale u odbranu odluke da se koncerti otkažu, uprkso hapšenju osumnjičenih. Austrijski kancelar Karl Nehamer je istakao da su hapšenja izvršena preblizu mjesta održavanja koncerta da bi im dozvolili da budu održani.