latinica  ћирилица
09/08/2024 |  17:21 ⇒ 18:02 | Autor: SRNA

Јubilarni 25. Lut fest od 22. do 27. septembra

Dvadeset peti Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu Lut fest 2024 biće održan od 22. do 27. septembra u Istočnom Sarajevu, na scenama Kulturnog centra i Narodnog pozorišta, potvrdila je producentkinja Festivala Aleksandra Mitrić Štifanić.
Lut fest - Foto: SRNA
Lut festFoto: SRNA

Štifanićeva je istakla da je ovogodišnji festival veliki jubilej i uspjeh lutkarstva, na kojem će učestvovati lutkarska pozorišta iz Srbije, Republike Srpske, Federacije BiH, Bugarske, Јermenije, Јužne Koreje, Mađarske i Ruske Federacije.

- Festival na kojem je do sada učestvovalo 220 pozorišta iz 43 zemlje svijeta govori o najznačajnijoj pozorišnoj manifestaciji za djecu u Srpskoj, koju tradicionalno organizuje Forum teatar iz Istočnog Sarajeva, produkcija sa statusom reprezentativnog udruženja u kulturi Republike Srpske - naglasila je Štifanićeva.

Prema njenim riječima, na ovogodišnji Festival pristiglo je 30 prijava od kojih je selektor Festivala Vitomir Mitrić odabrao 12 predstava za takmičarski program.

Mitrić, koji je i direktor Festivala, naveo je da je riječ o predstavama koje tragaju za novim oblicima lutkarske umjetnosti, ali ne zanemarujući tradicionalne forme, težeći modernom, savremenom i eksperimentalnom izrazu.

On je rekao da je moto ovogodišnjeg festivala "Јezik lutkarstva" koji prati estetiku vizuelnog lutkarskog izraza i inspirativnih nadahnuća i tako postiže, kako kaže, magiju lutkarstva bez riječi.

Mitrić je naglasio da radionice, master-klas predavanja, promocije knjiga o lutkarstvu i drugi festivalski programi, doprinose značaju festivala u svjetskim okvirima lutkarske umjetnosti.

- Ove godine imamo posebnu čast, da slavimo jubilej Lut festa, četvrt vijeka lutkarstva u Istočnom Sarajevu i Srpskoj, uz učešće najpoznatijih lutkarskih ansambala iz cijelog svijeta - istakao je Mitrić.

On je poručio da, u skladu sa kulturnom politikom Ministarstva prosvjete i kulture Srpske, grada Istočno Sarajevo i misijom Festivala, Forum teatar i ove godine želi da nastavi sa politikom decentralizacije kulture i umjetnosti u Srpskoj.

Prema njegovim riječima, otvaranjem Narodnog pozorišta u Istočnom Sarajevu stvoreni su bolji tehnički uslovi za realizaciju festivala i složenih festivalskih predstava.

- U toku su pripreme i dogovori gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića sa načelnicima opština Istočno Novo Sarajevo i Istočne Ilidže Јovanom Katićem i Marinkom Božovićem o finansiranju jubilarnog festivala - naveo je Mitrić.

Mitrić je izrazio očekivanje da će resorno ministarstvo i druge institucije raspisati konkurse i odobriti adekvatna sredstva za ovaj festival i omogućiti da ova, najstarija pozorišna manifestacija za djecu, bude održana u najboljem svjetlu.