latinica  ћирилица
09/08/2024 |  18:56 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

Britanci i Amerikanci se bave Srpskom, a u njihovim zemljama recesija i ulični sukobi (VIDEO)

Dok u nekim zapadnim ambasadama kuju zavjere o ekonomskom krahu u zemljama Balakana, u njihovim zemljama - recesija i ulični sukobi.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

U BiH pojedini ambasadori ne prezaju od toga da se čak miješaju u unutrašnju politiku i otvoreno napadaju institucije Republike Srpske, dok u njihovim zemljama vlada potpuni finansijski i politički haos.

Velika Britanija se suočava s jednom od najvećih kriza u posljednjoj deceniji. Odnos prema migrantima podijelio je Britance. Na ulicama protesti pristalica desnice, onih koji su protiv migranata, s jedne i aktivista za borbu protiv rasizma, s druge strane.

- Ovdje imamo na sceni, što je i u drugde u zapadu prisutno. Vladajuća elita je protiv običnog naroda - istakao je istoričar i publicista Srđa Trifković.

Ima i onih koji smatraju da su protesti u Britaniji uvod u građanski rat. Ali i onih koji kažu – sve će se uskoro stišati. U svakom slučaju, dobro upućeni tvrde, odnos prema migracijama i vođenje politike Velike Britanije, nisu jedini razlog za proteste.

- I Britanija i mnoge evropske zemlje bave se ratom Ukrajina Rusija i svjetskim problemima i imaju šta da kažu za Zapadni Balkan. A ustvari unutar svojih zajednica imaju ogromne probleme koji su potisnuti i koji izazivaju bijes kod njihovih građana - dodaje predsjednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić.

U Njemačkoj građani nisu na ulici, ali nemaju baš mnogo razloga za zadovoljstvo. Prema ocjeni stručnjaka u najvećoj su krizi od Drugog svjetskog rata. Situacija nije sjajna ni u SAD, gdje se sve glasnije priča o ulasku u recesiju. Ipak, njihovim diplomatama draže je, čini se, da se bave tuđim, umjesto svojim dvorištem.

- To je jedna nova pojava u međunarodnim odnosima gdje imate jedno drsko miješanje u interne stvari jedne zajednice, bez obzira da li je ona entitet, država ili kanton, gdje imate poliitčko nasilje. Zamislite da jedan ambasador odavde zaviruje u VB u finansijske standarde te vlade - dodaje redovni profesor Univerziteta Istočno Sarajevo Drago Vuković.

To su, kaže Vuković, nove pojave u međunarodnoj politici. Nova je to, dodaje, globalna ideologija koja radi sve da bi ponizila druge i testirala svoju moć.