latinica  ћирилица
09/08/2024 |  19:03 ⇒ 20:34 | Autor: SRNA

Vučević: Srbija jaka i stabilna

Premijer Srbije Miloš Vučević rekao je da je Srbija danas jaka, stabilna, čuva mir, razvija se i hrabro gleda u svoju budućnost, te naglasio da je njena pozicija stabilna i u svijetu i da je poštuju.
Miloš Vučević (Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ) -
Miloš Vučević (Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ)

Vučević je istakao da će Srbija imati odgovor na sve bezbjednosne izazove, te da se radi na jačanju vojnih i odbrambenih kapaciteta, isključivo radi očuvanja mira.

- Dragi građani, mi smo bezbjedni, ne samo zbog boljeg zdravstva i vojske, nego zbog brige o ljudima svakog dana. Јaka vojska je najveći garant mira na ovim prostorima. Ona odvraća sve koji ne žele dobro Srbiji - rekao je Vučević na pres-konferenciji povodom prvih sto dana rada Vlade Srbije.

Odgovarajući na novinarska pitanja u vezi sa medijskim informacijama da je Rusija dostavila Beogradu informacije o pripremi masovnih nereda i pokušaju državnog prevrata i likvidacije predsjednika Aleksandra Vučića i najviših državnih funkcionera, Vučević je naveo da svako ima pravo da iskaže političke stavove, ali da niko nema pravo da vrši nasilje, uzurpira imovinu, ugrožava živote građana.

- Da li neko spolja radi i utiče na ono što se radi po Srbiji, ne mogu da govorim, ali imamo informacije, očigledno da niko iz svojih razloga nije srećan što Srbija napreduje - istakao je Vučević.

On je rekao da se mogu iskazivati politički stavovi, uzvikivati parole, ali da niko neće na ulici preuzimati vlast, jer se vlast bira na izborima i jedino tako može.

- Mi nikada ne preduzimamo represivne mjere. Svako ima pravo na politički stav, ali niko nije izvan zakona, i neće vršiti nasilje. Vjerujem da su oni koji organizuju proteste /protiv litijuma/ svjesni da je svaki vid nasilja nezakonit, i ko to vrši snosiće odgovornost bez obzira na to da li je član stranke ili NVO, zakon je isti za sve - napomenuo je Vučević.

Vučević je svoj izvještaj o prvih sto dana rada Vlade podijelio na pet cjelina - temelji, sigurnost, snaga, napredak i poruka "Srbija radi", te istakao da je posebno ponosan što Srbija ima podršku privredi srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, ali i Republici Srpskoj.

- Vjerujem da ćemo sačuvati mir i stabilnost, da ćemo sačuvati naš narod na Kosovu i Metohiji, da ćemo sačuvati slobodarski duh našeg naroda, naše korijene i temelje - rekao je Vučević prilikom predstavljanja izvještaja.

On je naglasio da su svi građani Srbije ponosni na svoju prošlost, odlučni da zadrže identitet, ali i da žive u miru sa drugima u regionu, te da je zato Srbija stabilna i jaka i želi dobro svim narodima u regionu.

Vučević je napomenuo da je temelj društva porodica, koja je svetinja, i naveo da će briga o prodici biti sve veća, kao i davanja za rođenje djece, ulaganja u ekonomiju, vojsku, obrazovanje, kulturu, sport, nauku, da rastu plate i penzije. On je najavio i da će biti uveden jedinstven evropski broj 112 za pomoć.

- Nastavićemo da snažimo našu zemlju, čuvajući naše korijene i temelje. Temelji su porodica, demografska politika, ali i ekonomija kao fundament svih sfera života. Čuvaćemo naše korijene, temelje, identitet, braniti politički suverenitet, brinuti o srpskom narodu na Kosovu i Metohiji - kaže Vučević, naglašavajući posebno brigu o Srbima na Kosovu i Metohiji.

On je naveo da je prosječna majska zarada u Srbiji 855 evra, i cilj je da do kraja godne bude 927 evra, a do kraja 2027. da bude 1.400 evra. On je dodao da se očekuje i rast penzija od najmanje 10 odsto.

Vučević je rekao da je zaštita životne sredine jedan od ključnih prioriteta Vlade Srbije, kao i briga o zdravlju građana, da će se vlada pozabaviti boračkim pravima i veteranima, da će unapređivati poljoprivredu, energetiku, podsticati domaći biznis, infrastrukturu, a posebno je izdvojio Ekspo 2027, koji će pomoći i privredno i geopolitički zemlji.

- Ako budemo pametni, vjerujte da to što nam su nam priroda i Bog dali, biće naša prednost, jer će dati bolje uslove za život naše države. Koristimo prirodne resurse pametno i odgovorno, slušajući struku i vodeći računa o zdravlju građana i o našim interesima - rekao je Vučević.

On je rekao i da će Plan rasta koji se definiše sa EU biti vrlo brzo pred Vladom Srbije i da je to šansa za brži put ka EU, jer je to nacionalni interes.

- Samo rezultati mogu biti mjerilo uspjeha, kakva će budućnost biti zavisi od nas samih. Kakva će biti kuća, to zavisi od domaćina -  rekao je Vučević i istakao da je slogan ove vlade "Srbija radi" da bi budućnost bila izvjesnija i sigurnija, da se ne propuste šanse za napredak i razvoj, te pozvao sve na zajednički rad na razvoju Srbije.

Vučević je rekao da je ovo vlada kontinuiteta od prve vlade Aleksandra Vučića od 2014. godine, te da je to pitanje identiteta, te dodao da se zato obraća iz Etnografskog muzeja, simbola istorije sprskog naroda, čuvara srpske prošlosti.

Ovo je 18. vlada od uvođenja višestranačja u Srbiji.