latinica  ћирилица
09/08/2024 |  19:10 ⇒ 19:59 | Autor: RTRS

Konaković ponovo zloupotrijebio poziciju ministra (VIDEO)

Dok se deklarativno zalaže za suverenitet BiH, ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković zapravo traži njen protektorat.
Elmedin Konaković - Foto: RTRS
Elmedin KonakovićFoto: RTRS

Njegovo pismo Savjetu za provođenje mira, zvaničnicima SAD, Evropskoj uniji i zemljama članicama Unije da zadrže OHR u BiH, jer bi ona, kako navodi, u suprotnom postala nefunkcionalna zemlja izložena malignom ruskom uticaju, pokazuje svu paradoksalnost BiH.

Iz Republike Srpske ocjenjuju da je Konaković po ko zna koji put zloupotrijebio poziciju za svoje političke ciljeve, pokazao zavisnost o stranom uticaju, ali i nesposobnost da preuzme odgovornost.

I kad se čini da ne može apsurdnije, BiH premaši sebe. Konaković jedinstven je primjer jednog zvaničnika u svijetu koji umjesto većeg stepena samostalnosti i suverenosti, traži zadržavanje kolonijalnog statusa za sopstvenu zemlju, smatra srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović. Kaže da u njegovom pismu ne postoji doslovno nijedna istinita rečenica.

- Od izlizanog trabunjanja o malignom ruskom uticaju do Konakovićevog evropejstva - sve je fejk. Po ko zna koji put Konaković privatizuje zajedničke institucije i pokušava da lični podanički apel predstavi kao zvaničan stav BiH. Što se mene tiče Konaković u svoje ime može tražiti i da se BiH pripoji Marsu, ali u ime BiH ne može raditi ništa bez saglasnosti svih njenih naroda - rekla je Cvijanovićeva.

I dok se deklariše kao dio proevropskih snaga, Konaković pozivom za ostanak OHR-a zapravo gura BiH nazad.

- Poslije današnjeg istupa logično je očekivati da zatraži povratak velikog vezira i punu jurisdikciju sultana i porte nad BiH. Tako bi se izbjegao uticaj Vizantije i spremno dočekala aneksija Austrija - rekao je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Umjesto suvereniteta i integriteta, za šta se zvanično zalažu, tražiti da stranci vladaju BiH pomračenje je demokratije, stav je i srpskog delegata u Domu naroda PS BiH Radovana Kovačevića. Ocjenjuje da je Konaković u pismu iznio neistine.

- Laž je da je visoki predstavnik vrhovni tumač Ustava, laž je da postoji visoki predstavnik u BiH, laž je da postoji PIK kojem se on navodno obraća, jer PIK po Dejtonskom sporazumu isto tako ne postoji i na te tri laži oni pokušavaju da zasnuju istinu, a na lažima se ne može zasnivati istina - jasan je Kovačević.

Na Konakovićevu kontradiktornost zalaganja puta ka Evropskoj uniji i istovremenog pozivanja na ostanak OHR-a, a jedno drugo isključuje, ukazuje i ministar finansija u Savjetu ministara Srđan Amidžić. Dodaje da upravo Konakovićevo pismo govori o nefunkcionalnosti BiH.

- Volio bih da kolege u Sarajevu počnu sami donositi odluke, makar i pogrešne, bolje je nego da imaju tutore sa strane. BiH ne može da funkcioniše dok imamo takve političke partnere u Sarajevu - naglašava Amidžić.

Iz Republike Srpske rečeno je da iza Konakovićevog pisma stoji zapravo nesposobnost za preuzimanje odgovornosti za BiH.

- Ako Konaković već ima potrebu da se javno ispovijeda i kaže da su Bošnjaci narod koji nije dorastao tome da bude državotvoran ili odgovoran zajedno sa Srbima i Hrvatima za BiH, onda je bolje da ne piše strancima, nego da piše Srbima i Hrvatima, traži oproštaj zato što Bošnjaci više decenija pokušavaju da otmu od nas BiH, pa da se zajedno pokušamo vratiti na dejtonski put i da tražimo mir u našim životima - kaže pravnik Ognjen Tadić.

Da Konaković pokazuje strah od suvereniteta ocjenjuju i u Ambasadi Ruske Federacije. Navode da oni koji pozivaju na očuvanje OHR-a potvrđuju svoju nesposobnost da samostalno odlučuju i snose odgovornost za njih. A bez istinskog suvereniteta nijedna zemlja nije održiva.