latinica  ћирилица
09/08/2024 |  19:41 ⇒ 20:44 | Autor: RTRS

Dodik: Podrška Vučiću i Vladi Srbije u realizaciji strateški važnih projekata

Kao predsjednik Republike Srpske, ali i kao Srbin, otac i djed, želim da izrazim snažnu i nepokolebljivu podršku predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije u njihovim naporima da realizuju strateški važne projekte u saradnji s Evropskim partnerima, istakao je danas predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Dodik je rekao da ti projekti nisu samo ključni za budućnost Srbije, već su i simbol njenog potencijala da postane nezaobilazna evropska sila, baš kao što su to postale zemlje koje su pronašle i eksploatisale naftu.

On je naveo da eksploatacija rudnih i mineralnih sirovina uz poštovanje najviših ekoloških standarda i uz podršku najmoćnijih ekonomija Evrope i svijeta, kao i konferencija EU i Srbije na tu temu, jasno pokazuju da Srbija ulazi u ligu globalnih igrača. Dodao je da je to prilika da Srbija zauzme mjesto koje joj pripada u regionalnom i globalnom kontekstu, zahvaljujući resursima koje posjeduje.

- Nažalost, svjedoci smo organizovanih protesta koji se održavaju širom Srbije, predvođenih čudnim skupom onih koji bi priznali /samoproglašeno/ Kosovo, kao i onih koji bi bez razmišljanja poslali tuđu djecu u rat. Među njima su i oni koji bez griže savjesti prihvataju narativ da smo mi Srbi genocidan narod, kao i radikalni nacionalisti koji bi svojom destruktivnom politikom uništili Srbiju za samo sedam dana - istakao je Dodik u objavi na društvenoj mreži Iks.

On je rekao da "ovaj heterogeni miks ima za cilj da Srbiju iz stabilnosti i razvoja gurne u period haosa, političkih sukoba i slabih vlada, sve kako bi je prisilili da odustane od veličanstvene borbe za Kosovo i Metohiju i sve Srbe u regionu".

- Zapitajmo se zašto je baš medijsko Sarajevo predvodnik u napadima na Srbiju i podršci protivnicima njenog razvoja? Odgovor je jednostavan - oni bolje od ljudi na ulici znaju koliko eksploatacija minerala snaži Srbiju. Ljubomorni su na činjenicu da su Srbi na zemlji koja te minerale ima i stoga kidišu i na zemlju i na imovinu Republike Srpske - naglasio je Dodik.

Dodik je istakao da je Vučić jasno pokazao da neće pokleknuti pred ovakvim pritiscima, već da će nastaviti da vodi Srbiju putem napretka i razvoja.

- Njegovo obraćanje jasno je stavilo do znanja da će Srbija hrabro ići naprijed i da neće odustati od svojih interesa na Kosovu i Metohiji, kao ni od snaženja svoje ekonomije kroz eksploataciju litijuma - naveo je Dodik.

On je rekao da će kao predsjednik Republike Srpske uvijek stajati uz Srbiju i predsjednika Vučića, podržavajući ih u naporima da osiguraju budućnost srpskog naroda i prosperitet cijelog regiona.

- Pozivam sve građane Srbije da prepoznaju manipulaciju i udruže se u podršci stabilnosti i razvoju, jer samo tako možemo osigurati mir i sigurnost za našu djecu i buduće generacije - istakao je Dodik.