latinica  ћирилица
09/08/2024 |  19:59 | Autor: RTRS

Albanska veza Tejlor Svift: Kako je Islamska država stigla na Zapadni Balkan?

Amerika gura Srbe i Bošnjake u rat, dok sa druge strane podržava i albansko-islamističke narative. Amerikanci, zapravo, podržavaju nered u Evropi, kaže sagovornik RT Balkan, stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević.
DŽevad Galijašević - Foto: RTRS
DŽevad GalijaševićFoto: RTRS

Koncert velike svjetske muzičke zvijezde Tejlor Svift u Beču i Albanac odabran za izvršenje terorističkog akta nisu slučajnost, ocjenjuje za RT Balkan stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević.

Albanac iz Sjeverne Makedonije uhapšen je zbog planiranja terorističkog napada (bombom ili nožem) na koncertu američke pjevačice Tejlor Svift u Beču.

On se se zakleo na vjernost militantnoj Islamskoj državi, saopštila je tamošnja policija, a prenio Rojters.

Priznao je krivicu i navodno je rekao da je želio da pobije nevjernike.

- Svaki teroristički akt ili pokušaj terorističkog akta djelo je organizovane grupe koja ima svoju ideologiju. Iza pojedinca ili nekoliko njih koji su izbršioci uvijek stoji moćna organizovana grupa koja pruža logistiku, obuku, naoružanje i novac za sprovođenje napada u djelo - objašnjava naš Galijašević.

Prema Galijaševićevim riječima, primjetno je da se hibridne operacije intenziviraju i da su izraziti pritisci na politički sistem unutar država Balkana, najviše na Srbiju i Republiku Srpsku, ali je primjetno i u Crnoj Gori, samim tim i prijetnje od terorizma su u porastu, poručuje naš sagovornik.

Јedan od primjera hibridne operacije je i posljednji slučaj kada je SDA, čiji je osnivač tvorac Islamske deklaracije Alija Izetrbegović, blokirala sredstva iz EU, a za to, zajedno sa američkom ambasadom u Sarajevu, pokušava da okrivi Republiku Srpsku.

- SDA je ključni faktor djelovanje ekstremnih grupa na Balkanu, i kroz politički sistem i kroz bezbjednosne strukture, i sa svim svojim ljudima i pokretima. Svi ti ekstremisti i pokreti bili su uvijek dio njihove političke agende u duhu Islamske deklaracije koju je i napisao Alija Izetbegović, a sve uz znanje i prećutnu, a nekada i javnu podršku Amerike - ukazuje Galijašević, dodajući:

- BiH najvažnija baza globalnog terorizma sa znanjem Zapada. Sada, međutim, islamski terorizam u tom obliku pokušavaju da instaliraju i probude ta vehabistička osjećanja na Kosovu i Metohiji i u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji - ističe Galijašević.

Poznato je da su mudžahedini devedesetih imali svoje odrede u ratu u Bosni, a da su neki, nakon toga otišli u Siriju i na druga bliskoistočna ratišta, dok su drugi ostali u BiH gdje i sada vrše obuke i imaju svoje kampove.

Prema riječima Galijaševića, Amerika gura Srbe i Bošnjake u rat, dok sa druge strane podržava i albanske-islamističke narative.

Kako Galijašević navodi, Amerikanci, zapravo, podržavaju nered u Evropi i pomažu ga toliko da čak i Njemačka, kojoj takvo stanje u Evropi ne treba, ovakvim stavom ga abolira i podržava na svoj način.

- Islamizam je "zakasnio" u Albaniju, kod njih je islamizam sporedna tema. Bitna im je nacija, jezik i država i na tim osnovama pokušavaju da razviju islamističke osjećaje. Bilo je toga naravno i devedesetih, kada su formirane pojedine islamističke organizacije na KiM i u Albaniji, ali je činjenica da su Albanci ostali orjentisani na to kako da okupiraju Kosovo, kako da ga ocijepe i ujedine sa Albanijom, slijede Makedonija i na kraju Crna Gora - objašnjava stručnjak za bezbjednost.

Zašto je baš Albanac odabran da izvrši teroristički akt na koncertu Tejlor Svift i kakve veze Beč ima sa KiM, upitan je Galijašević, koji objašnjava povezanost radikalnih islamista u Evropi.

- Albanci su i ranije vršili terorističke napade u Beču, a Beč je još od rata devedesetih postao centar vahabizma za taj dio Evrope. Upravo Albanci koji su prihvatili tu ideologiju, još od ratova devedesetih iz Beča su djelovali prema Kosovu i Metohiji na islamskoj radikalizaciji. Istovremeno su se suprotstavljali zapadnoj civilizaciji, dajući primjer komšijama na KiM i zato je odabran Albanac - objašnjava Galijašević, dodajući:

- Pucnjem, planiranom akcijom ili minsko-eksplozivnim sredstvom u Beču terorista želi da izvrši identitetsku detonaciju u Albaniji, na KiM i u Sjevernoj Makedoniji. On želi da ubrza albanski narod koji vrlo sporo ulazi u proces islamizacije - rekao je on.

Galijašević ukazuje da je sve više takvih uloga, a kao primjer navodi i likvidiranog teroristu Fatona Hajrizija koji je ubio srpskog policajca, kao i radikalnog islamistu koji je likvidiran nakon što je ranio pripadnika žandarmerije ispred izraelske ambasade u Beogradu.

- Oni su svjesni da će odgovarati, da će biti uhvaćeni i da možda neće preživjeti tu akciju, ali ipak idu u nju. Fanatik je najbolji i najjeftiniji vojnik. Dovoljno je da ga uvjerite u ispravnost akcije koju preduzima u ime vehabizma i ne morate ga puno ni platiti. On više to ne dovodi u pitanje - objašnjava Galijašević.

U kontekstu posljednjih dešavanja na KiM gdje se povećavaju pritisci na srpski narod, ukidaju apsolutno sve srpske institucije i onemogućava život Srbima, Galijašević kaže da cilj nije samo "državnost Kosova", već i potpuno istrebljenje Srba.

- Zato se izvode terorističke akcije, zato se radikalizuju ljudi, zato se daje primjer terorističkih napada u svijetu, koji će doći do KiM, da bi se u krajnjoj liniji radikalizovalo Kosovo i poništio svaki trag postojanja Srba na tim prostorima, jer Srbi su svjedoci tradicije, kulture i postojanja srpske države na tim prostorima mnogo prije dolaska Albanaca - ukazuje Galijašević.

U medijima i na društvenim mrežama pojavila se informacija da su roditelji uhapšenog mladića Albanci iz Sjeverne Makedonije.

Ukazuje se i na to da je identično porijeklo imala i osoba koja je u pucnjavi Beču 2020. godine ubila četiri osobe.

Izvor: RT Srbija