latinica  ћирилица
09/08/2024 |  21:02 | Autor: TANЈUG

Fudbaleri Španije novi olimpijski šampioni

Fudbaleri Španije novi su olimpijski šampioni pošto su u finalu poslije produžetaka pobijedili domaćina Francusku rezultatom 5:3 (3:3).
Francuska - Španija (Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA) -
Francuska - Španija (Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA)

Francuska je na Parku prinčeva povela golom Enca Miloa u 11. minutu, ali su zatim Španci dali tri gola za deset minuta.

Fermin Lopez je bio strijelac u 18. i 25. minutu, a asistent Lopezu za prvi gol Aleks Baena pogodio je u 28. minutu iz slobodnog udarca iskosa sa 20 metara.

Zanimljivo je da su i Lopez i Baena bili u timu Španije na prethodnom Evropskom prvenstvu koje je "crvena furija" osvojila.

Rezervista Francuske Magnes Akliuš je u 78. minutu smanjio na 2:3 i tako unio neizvjesnost u finiš meča.

Na startu nadoknade poslije VAR intervencije brazilski sudija Ramon Abate Abel dosudio je penal za Francusku, a Žan-Filip Mateta je bio precizan sa bijele tačke i tako poslao meč u produžetak, kog ne bi ni bilo da je u 90+6. minutu Benat Turientes umjesto prečke pogodio mrežu.

Što jedan rezervista Španije nije uspio, drugi jeste, u 100. minutu.

Serhio Kameljo je prelijepim golom poslije asistencije Adriana Bernabea vratio prednost Španiji.

Kameljo je zatim u 120+1. minutu stavio tačku na meč.

Španija je tako poslije poraza u finalu od Brazila na prethodnim Igrama ovog puta uspjela da osvoji zlatnu olimpijsku medalju.

Prije samo tri nedjelje seniorska reprezentacija Španije postala je prvak Evrope, a prije desetak dana mlada reprezentacija Španije, igrači do 19 godina, takođe su postali šampioni "Starog kontinenta".