latinica  ћирилица
10/08/2024 |  10:59 ⇒ 13:11 | Autor: SRNA

EU: Otvaranje mosta na Ibru eksplozivno pitanje

Zatvaranje filijala Pošte Srbije na Kosovu i Metohiji predstavlja kršenje dogovora o dijalogu, a otvaranje mosta na Ibru eksplozivno je pitanje, rekao je portparol EU Peter Stano i istakao da nije dobro što je dijalog Beograda i Prištine u "stalnom kriznom modalitetu" koji prati sve više jednostranih poteza administracije u Prištini.
EU - Foto: RTRS
EUFoto: RTRS

Stano je rekao da je pretresanje i zatvaranje osam Filijala Pošte Srbije na sjeveru Kosova jednostrano, nekoordinisano, sa negativnim uticajem na lokalno stanovništvo.

- Zato tražimo od vlasti da razmotre svoju odluku i da se vrate dijalogu sa konstruktivnim idejama o tome kako da riješe problem koji imaju. Želimo da vidimo angažovanje i dijalog umjesto jednostranih poteza - rekao je Stano u intervjuu za N1.

Stano je naveo da su predstavnici SAD, ključnih evropskih zemalja i EU zatražili od Aljbina Kurtija da ne povlači jednostrane poteze i otvara glavni most na Ibru, ali je on izgleda odlučan da to uradi.

Odgovarajući na pitanje da li bi EU mogla da zauzme proaktivniji stav i preduzme konkretne poteze, Stano je rekao da EU "nije sila koja interveniše" i da "ne želi da nameće stvari svojim partnerima, što bi građani mogli da smatraju miješanjem u unutrašnje stvari.

- EU to njima ne može da naredi. Ako ne žele – žao nam je. Neće napredovati, ali će sami sebe kazniti i kazniće svoje narode i neće se približiti EU - naveo je Stano.

On je odbacio tvrdnju da je dijalog Beograda i Prištine nije uspješan, dodajući da je dijalog u zastoju, jer "dva glavna aktera ne žele da razgovaraju, a i kada razgovaraju, nisu u stanju da povuku poteze kako bi postigli neophodne kompromise zarad interesa svojih naroda".

Komentarišući podatak da opada podrška evroitegracijama u Srbiji, kao i da EU od Srbije želi da napravi deponiju, Stano je rekao da priča oko iskopavanja litijuma u Srbiji još nije gotova.

- Sve što radimo sa Srbijom vođeno je evropskim standardima. EU ne bi podržala nešto u Srbiji što ide protiv tih standarda - poručio je Stano.

Rekao je da je potrebno mnogo više pojašnjenja o ovoj temi i da je tu presudna uloga vlasti u Srbiji čija je odgovornost da razgovara sa sopstvenim narodom.

Stano je dodao da je važno da ljudi dobiju sve informacije i da postoji trajna debata koja je zasnovana na činjenicama, a ne pogrešnim pretpostavkama, kao i da se posveti pažnja realnim zabrinutostima koje imaju ljudi.