latinica  ћирилица
10/08/2024 |  12:13 ⇒ 14:00 | Autor: RTRS

Beograd: Izvlače nacističke brodove iz Dunava pune eksploziva i oružja (FOTO)

Do kraja godine se očekuje da bude izvađen 21 brod nemačke ratne mornarice koja je potopljena tokom Drugog svetskog rata kod luke Prahovo.
Izvlačenje brodova (Foto: /Instagram/vesicg) -
Izvlačenje brodova (Foto: /Instagram/vesicg)

Do sada je izvađeno dva broda i preostalo je da se izvadi još 19 brodova, a u drugoj fazi koja predstoji sljedeće godine 80 brodova, dok je procjena da na dnu Dunava se nalazi negdje oko 200 brodova, piše B92.

Time će se obezbijediti pun profil plovnog puta koji je sa propisanih 180 metara sužen na svega 90 metara, što utiče na bezbjednu plovidbu toka rijeke Dunav kroz Srbiju.

      View this post on Instagram

A post shared by Goran Vesić (@vesicg)

Vrijednost projekta je 31 milion evra, skoro 32 miliona, od čega je 16 miliona evra donacija Evropske unije.

Specifičnost ovih potopljenih brodova jeste što oni nisu uništeni, već su potopljeni sa svim minskoeksplozivnim sredstvima, sa oružjem, sa svim onim što se nalazilo na njima.

Nakon što brodovi budu izvađeni, odlučiće se šta će sa njima biti urađeno i da li će postojati mogućnost da neki od tih brodova budu sačuvani u nekom muzeju.

Prvi nacistički rečni vojni brod koji je pripadao dunavskoj i crnomorskoj floti Krigsmarine izvučen je u utorak iz Dunava, kod Prahova.

Za sada na brodovima su pronađena municija i ekspolozivna sredstva, ali ne i dokumenta.

Kako je najavljeno, i luka Prahova će u narednom periodu biti rekonstruisana.

Već 76 godina, minirane olupine brodova nalaze se na rječnom dnu i ometaju plovidbu Dunavom, naročito tokom niskog vodostaja rijeke.