latinica  ћирилица
10/08/2024 |  13:16 ⇒ 13:16 | Autor: SRNA

Linta: Događaji iz Knina i Imotskog potvrđuju da je Hrvatska proustaška država

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da su ovogodišnja proslava zločinačke akcije "Oluja" u Kninu i koncert Marka Perkovića Tompsona u Imotskom potvrdili nespornu istinu da je Hrvatska proustaška država.
Miodrag Linta (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs) -
Miodrag Linta (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs)

Linta je podsjetio da se u Kninu 5. avgusta ponovo uzvikivao ustaški pozdrav "Za dom spremni", dok je u jednom kninskom kafiću na razlas puštana ustaška pjesma "Evo zore, evo dana" koja veliča ustaške zločince odnosno, komandante "Crne legije" Francetića i Bobana.

- Više stotina Hrvata su u koloni šetali ulicama Knina i podizali desnu ruku u nacistički pozdrav i pjevali, između ostalog, `Zbog Anice i bokala vina, zapalit ću Krajinu do Knina. Zapalit ću dva, tri srpska štaba, da ja nisam dolazio džaba` - ukazao je Linta.

On je naveo da je koncert Tompsona u Imotskom, na kojem je bilo prisutno više desetina hiljada Hrvata, protekao u uobičajnoj promociji ustaških obilježja, simbola i pjesama, a vladala je proustaška atmosfera.

- Viorile su se zastave HOS-a na kojima stoji ustaški pozdrav `Za dom spremni`. Takođe, pjevala se ustaška budnica `Evo zore, evo dana`, dok je spomenik pjesnika Tina Ujevića zagrnut je zastavom HOS-a - dodao je Linta.

On je istakao da je jedan od simbola današnje Hrvatske proustaška pjesma Tompsona "Bojna Čavoglave" čije izvođenje počinje sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni", koji predstavlja suprotnost civilizacijskim vrijednostima, demokratiji i ljudskim pravima koje štiti evropska konvencija.

- Od dolaska Franje Tuđmana na vlast do danas u Hrvatskoj je na djelu istorijski revizionizam i rehabilizacija ustaštva, Nezavisna Država Hrvatska /NDH/, istaknutih ustaških ličnosti, kao i ustaških obilježja i simbola - ukazao je Linta.

On je naglasio da Hrvatska nije sposobna da bude moderna evropska država već živi zarobljena u svojoj ustaškoj i mračnoj prošlosti, što potvrđuje mnogo primjera.

- Hrvatska je 1993. godine donijela odluku da isplaćuje penzije preživjelim ustašama i članovima njihovih porodica za genocid nad Srbima, Јevrejima i Romima. U zakonu o praznicima, spomendanima i neradnim danima iz 1996. godine 15. maj je određen za dan sjećanja na hrvatske žrtve slobode i nezavisnosti kojim su ustaše i ostali pripadnici oružanih snaga NDH proglašeni borcima za slobodu. Hrvatski sabor je od 2016. godine ponovo pokrovitelj komemoracije ubijenim ustaškim zločincima u Blajburgu - podsjetio je Linta.

On je ukazao da je ustaški pozdrav "Za dom spremni" prva ozakonila Vlada Ivice Račana 2001. godine, kada je Ministarstvo uprave donijelo odluku da je statut "Udruge bojovnika HOS-a" sa pozdravom "Za dom spremni" u skladu sa zakonom o udruženjima, što je postalo osnov za odobravanje kasnijih takvih zahtjeva.

- Savjet za suočavanje sa prošlošću hrvatske Vlade je 2018. godine donio odluku da se `Za dom spremni` može koristiti za vrijeme komemoracije hrvatskim vojnicima. Pored toga, Visoki prekršajni sud u Zagrebu je 2020. godine donio odluku da upotreba `Za dom spremni` na početku pjesme `Bojna Čavoglave` Marka Perkovića Tompsona nije više čak ni prekršaj protiv javnog reda a mira, a kamoli zločin iz mržnje - naveo je Linta.

Zbog sveg navedenog, ističe Linta, potpuno je jasno da niko od učesnika proustaških skupova u Kninu i Imotskom neće biti priveden niti će prekršajno odgovorati, a kamoli krivično, zbog kršenja Ustava koji zabranjuje svako pozivanje na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju.

Linta ističe da Srbija treba da uradi sveobuhvatan izvještaj o rehabilitaciji ustaštva i genocidne NDH sa mnoštvom konkrentih primjera i da ga prevede na više stranih jezika.

- Taj izvještaj treba da bude poslat svim značajnim međunarodnim organizacijama, svim članicama EU, drugim važnim državama, svjetskim medijima, poznatim ličnostima na međunarodnom nivou i dr. Јedan od razloga jeste i činjenica da Hrvatska ugrožava mir i stabilnost i postaje negativan primjer da je moguće da se nekažnjeno rehabilituje nacizam kao najveće zlo u istoriji čovječanstva -  naveo je Linta.