latinica  ћирилица
10/08/2024 |  13:20 ⇒ 13:21 | Autor: SRNA

Više od 200 učesnika na brdsko-biciklističkom maratonu

Sa vrha Јahorine startovao je četvrti međunarodni brdsko-biciklistički maraton "Stazama olimpijskih planina" dužine 50 kilometara, na kojem učestvuje više od 200 biciklista.
Јahorina - biciklizam - Foto: SRNA
Јahorina - biciklizamFoto: SRNA

Organizator maratona je Biciklistički klub "Foris" iz Istočnog Sarajeva, uz podršku Olimpijskog centra "Јahorina" i pod pokroviteljstvom opštine Istočno Novo Sarajevo.

Direktor Olimpijskog centra "Јahorina" Dejan Ljevnaić izrazio je zadovoljstvo brojem učesnika s obzirom da je promocija biciklizma na Јahorini tek na početku.

- Sa predstavnicima `Forisa` smo dogovorili da ćemo u budućnosti markirati veliki broj staza za bicikliste. Cilj nam je da napravimo i stazu od Јahorine do Pala, koja bi išla trasom gondole kroz fenomenalan prirodni ambijent - rekao je Ljevnaić novinarima.

Ljevnaić je istakao da je ova ljetna sezona prekretnica za Јahorinu, s obzirom da je za 50 dana registrovano više od 65.000 gostiju i 110.000 vožnji.

- Kada smo prije šest godina počeli sa razvojem ljetnog turizma na planini, bilo je nemoguće zamisliti ovoliki broj gostiju. Sada je Јahorina jedna ozbiljna ljetna destinacija, a jedan od segmenata toga je i biciklizam, čiji ćemo razvoj uvijek podržati - naveo je Ljevnaić.

Predsjednik Skupštine Biciklističkog kluba "Foris" iz Istočnog Sarajeva Dragan Stojanović, koji je i direktor organizacije maratona, izrazio je zadovoljstvo što im je Olimpijski centar omogućio besplatan prevoz gondolom do startne pozicije.

- Priroda i ambijent kojim ćemo voziti trku je prelijepa, tako da se nadamo da će naš maraton da raste iz godine u godinu. Staza je relativno lagana, a biciklisti imaju dosta kondicije, tako da mislim da tih 50 kilometara i 700 metara elevacija neće predstavljati problem - rekao je Stojanović.

On je istakao da je staza obezbijeđena i da na najtežem dijelu pomoć pruža Gorska služba spasavanja.

Cilj trke je na Trgu Srbija u Istočnom Novom Sarajevu.