latinica  ћирилица
10/08/2024 |  13:36 ⇒ 19:59 | Autor: SRNA

Osveštan krst posvećen srpskim civilnim žrtvama stradalim u "Oluji" (VIDEO)

Na pravoslavnom groblju Sveta Kata u Gornjem Selištu kod Gline danas je služen parastos srpskim civilnim žrtvama u zločinačkoj hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" 1995. godine, te otkriven i osveštan krst izgrađen donacijom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.
Parastos u Glini -
Parastos u Glini

Krst je posvećen svim srpskim civilnim žrtvama Korduna i Banije ubijenim u "Oluji" početkom avgusta 1995. godine, a na postamentu piše da je postavljen 2024. godine zahvaljujući predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku.

Kabinet predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika obezbijedio je sredstva za izradu i postavljanje krsta na groblju Sveta Kata, gdje su sahranjene mnoge srpske civilne žrtve ubijene tokom i nakon zločinačke akcije "Oluja".

Donacija za izradu i postavljanje krsta obezbijeđena je na inicijativu Vijeća srpske nacionalne manjine grada Gline i pojedinaca iz Srpske.

Krst visine skoro pet metara najveći je u Hrvatskoj posvećen nevino postradalim srpskim civilnim žrtvama.

Otkrivanju i osveštanju krsta na groblju Sveta Kata prisustvovao je predsjednik banjalučkog Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji Milorad Arlov.

Zločinačka vojno-policijska akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima Dokumentaciono-informacinog centra "Veritas", tokom "Oluje" iz domova je protjerano više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.893 poginulih i nestalih Srba iz ove akcije i poslije nje, od čega 1.236 ili 65 odsto civila, od kojih su oko tri četvrtine bili stariji od 60 godina.

Hrvatska vojska je tokom zločinačke akcije i nakon pada Krajine počinila zločine nad srpskim civilima, a spaljeno je više od 22.000 srpskih kuća.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine "Oluju" okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sve karakteristike genocida.