latinica  ћирилица
10/08/2024 |  14:47 ⇒ 16:40 | Autor: SRNA

Zdravstvene ustanove imaju dovoljno seruma protiv zmijskog otrova

Zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj imaju dovoljno antiviperinum seruma protiv zmijskog otrova, rečeno je u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.
Protivotrov, ilustracija (foto: EPA-EFE/Fernando Bizerra Jr) -
Protivotrov, ilustracija (foto: EPA-EFE/Fernando Bizerra Jr)

Specijalista epidemiologije u Institutu Irena Špegar Drobac navela je da je Institut za javno zdravstvo Republike Srpske nabavio 140 doza antiviperinum seruma.

Drobac je navela da se antiviperinum serum distribuiše zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj u skladu sa potrebama i potrošnjom.

Vanredni profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Goran Šukalo rekao je da na prostoru Republike Srpske živi 13 vrsta zmija, među kojima su tri otrovnice - poskok, šarka i planinski šargan.

Šukalo je naveo da na prostoru Srpske zmije naseljavaju veoma raznovrsna staništa, tako da postoji i velika vjerovatnoća za susret u prirodi.

- U rijekama i jezerima, kao i u njihovoj neposrednoj blizini često možemo sresti bjeloušku i ribaricu - rekao je Šukalo i dodao da su to su dvije domaće vrste vodenih zmija koje nikada ne ujedaju i potpuno su bezopasne, koje se mogu naći širom Republike Srpske.

Šukalo je naveo i da su česte vrste zmija na ovom prostoru i eskulapov smuk i smukulja ili lažna šarka, a koje se mogu naći u blizini naseljenih mjesta, dodavši da one, takođe, nisu otrovne.

- S druge strane, poskok je naša zmija otrovnica koja se može naći širom Republike Srpske. Najveći diverzitet zmija, na prostoru Republike Srpske, registrovan je za područje Trebinje /zabilježeno je 11 vrsta zmija/ - naveo je Šikalo.

On je istakao da zmije nikada ne napadaju čovjeka i da će zmija uvijek prvo pokušati da pobjegne ili da ostane neprimjećena.

- Ugrizi se dešavaju samo u situacijama kada čovjek slučajno nagazi na zmiju ili ukoliko je isprovocira - naglasio je Šukalo.

On je dodao da su zmije veoma bitna karika u lancima ishrane i da regulišu brojnost glodara, koji su velike štetočine i prenosioci različitih bolesti.

- U našoj zemlji, zmije su aktivne od marta do oktobra, a najčešće se uočavaju tokom sezone parenja /april-juni/. U tom periodu najviše vremena provode van svojih skloništa, a neke vrste se okupljaju u veće grupe - pojasnio je Šukalo.

On je istakao da strah prema zmijama, prije svega, proizilazi iz neznanja.

- Raznim pričama, od biblijskih preko mitoloških, ali i različitim narodnim vjerovanjima, zmije su satanizovane i predstavljene kao najstrašnije životinje. Stoga neophodno je da bolje upoznamo zmije koje žive u našoj okolini - poručio je Šukalo.