latinica  ћирилица
10/08/2024 |  15:54 ⇒ 15:54 | Autor: SRNA

Patrijarh Porfirije primio učesnike kampa "Srbija te zove"

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije primio je danas u Hramu Svetog Save na Vračaru više od 300 mladih i talentovanih sportista, učesnika sportskog kampa "Srbija te zove".
Patrijarh Porfirije ugostio mlade sportiste (foto: spc.rs) -
Patrijarh Porfirije ugostio mlade sportiste (foto: spc.rs)

Pozdravljajući goste sa Kosova i Metohije, okruženja i rasijanja, patrijarh Porfirije poručio je da je njihov dolazak velika radost i blagoslov jer su došli iz velikog broja zemalja u zavjetni hram srpskog naroda, Hram Svetog Save, koji je jedan od najljepših u svijetu.

- Dobro je da se sabiramo na molitvu, dobro je da dolazimo u hram i molimo se Svetom Savi. Sveti Sava je onaj koji naš narod jednom za svagda usmjerio pravcem istine, ljubavi, pravde i slobode - rekao je patrijarh Porfirije.

On je istakao da je djeci važno da znaju da šta god rade i čime god da se bave, sve treba da počne i da se završi molitvom Bogu, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve.

- To znači da svaki posao kojim se bavimo treba da bude molitva, treba da bude na neki način bogosluženje. Kada tako postavimo stvari, onda ćemo činiti najbolje što možemo, a Bog će dati da rezultat, plod i ishod onoga što činimo uvijek bude nama na radost i na duhovnu korist, ali i na spoljašnju materijalnu korist - rekao je patrijarh Porfirije.

On je poručio djeci da je važno da tamo gdje žive čuvaju svoju vjeru, ali i da budu potpuno uključeni u život te zemlje i tog naroda i da ne osjećaju nikakav kompleks.

Srpski patrijarh je rekao da je potrebno dobro poznavati sebe da bismo mogli poštovati druge.

- Važno je da znate da je svaki čovjek ikona Božja i da mi postajemo pravi istinski hrišćani kada volimo sebe i svoje, kada znamo ko smo i znamo šta smo, ali ni na koji način da ne gledamo sa nepovjerenjem, mržnjom i isključivošću one koji su pored nas. Naprotiv! Da njih gledamo sa dubokim poštovanjem i da nemamo nikakav problem što oni znaju ko su i šta su i što drže svoje - rekao je patrijarh Porfirije.

On je istakao da hramovi poput Hrama Svetog Save, Dečana, Gračanice, Pećke patrijaršije, Bogorodice Ljeviške, mnogih predivnih svetinja koje se nalaze na Kosovu i Metohiji, ali i svuda gdje je srpski narod vijekovima živio, čine Srbe dijelom porodice kulturnih i civilizovanih naroda.

Upućujući dobrodošlicu mladim sportistima, patrijarh Porfirije izrazio je uvjerenje da će se vraćati u Srbiju i Beograd.

Sportsko udruženje "Sportstars", uz podršku Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Ministarstva sporta Srbije i Uprave za dijasporu Srbije, od 1. do 11. avgusta okupilo je 320 talentovanih mladih sportista sa Kosova i Metohije, iz regiona i dijaspore, koji su trenirali pod mentorstvom vrhunskih sportista poput Bogdana Obradovića, Milana Gurovića, Željka Tanaskovića, Nenada Peruničića i drugih.

Cilj kampanje "Srbija te zove" jeste razvoj sporta među mladima i očuvanje srpske tradicije i identiteta.