latinica  ћирилица
10/08/2024 |  19:00 ⇒ 21:51 | Autor: RTRS

Јoš jedna Marfijeva manipulacija (VIDEO)

Gradovi i opštine u Republici Srpskoj nisu pozvani da se prijavljuju na bilo kakve američke programe, izjavio je predsjednik Saveza opština i gradova Ljubiša Ćosić, demantujući američku Ambasadu u Sarajevu i informaciju da je predsjednik Srpske Milorad Dodik tražio od gradonačelnika i načelnika da se povuku iz programa američke pomoći.
Mapa projekata američke pomoći u Bih (Foto: @USEmbassySJJ) -
Mapa projekata američke pomoći u Bih (Foto: @USEmbassySJJ)

I iz programa američke pomoći jasno se vidi koga u BiH Sjedinjene Države favorizuju, poručuju iz SNSD-a. Od 40 finansiranih opština, 30 ih je u Federaciji. Svega deset ih je u Republici Srpskoj, a i od tih deset, u devet su na vlasti predstavnici opozicije.

Posljednja u nizu objava američke Ambasade glasi da su se brojne opštine u kojima je na vlasti SNSD, povukle iz programa američke pomoći, jer je Dodik na njih izvršio pritisak da se povuku. Niti su gradovi i opštine pozivane da uzmu učešće, niti je Dodik tražio da ne učestvuju u istima, kaže predsjednik Saveza opština i gradova.

- Onog trenutka kada pokažeš stav bilo kao načelnik ili gradonačelnik da jasno kažeš da imaš svoje viđenje onoga što je bilo, što jeste i kako treba da izgleda Republika Srpska i BiH, onda si uskraćen za te njihove programe pomoći. Prema tome jako, jako licemjerno i jako loše prije svega, kao što rekoh, da najveći iznos sredstava plasiraju Federaciji - kaže Ćosić.

Zaigrali su se na društvenim mrežama pokušavajući da ocrne Republiku Srpsku, pa tako zaigrani pokazali realnu situaciju na terenu i slikovito prikazali odnos prema Srpskoj i Federaciji. Od 40 finansiranih opština, 30 ih je u Federaciji.

- Međutim, nama iz Republike Srpske još zanimljiviji podatak je kojih se to deset opština iz Republike Srpske našlo na tom spisku, a to su: Ljubinje, Berkovići, Istočna Ilidža, Bratunac, Lopare, Šamac, Modriča, Brod, Kotor Varoš i Teslić. Sve, osim jedne, pod vlašću su perjanica opozicije SDS-a i PDP-a - rekao je Miroslav Vujičić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Predstavnici Republike Srpske već mjesecima ukazuju na namjeru američke administracije. Odavno je postalo jasno da je osnovni cilj Majkla Marfija finansijska blokada i urušavanje ustavnog kapaciteta Srpske, istakao je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.

- Sve što Marfi kaže ili uradi pod plaštom lažne brige za građane, zapravo je u funkciji ostvarivanja političkog učinka i razgradnje Dejtonskog sporazuma, na štetu Republike Srpske. On vodi hibridni rat protiv naše otadžbine, a glavna meta mu je, našom slobodnom i demokratskom voljom, izabrani predsjednik Milorad Dodik - kaže Košarac.

I tako se iz dana u dan potvrđuje teza da jedini od svih zaposlenih u američkoj Ambasadi u Sarajevu, a koji zapravo nešto radi, pa makar i bile neistinite objave, jeste osoba koja upravlja njihovim nalogom na platformi Iks.