latinica  ћирилица
10/08/2024 |  20:30 ⇒ 20:38 | Autor: SRNA

Međunarodna smotra folklora u Drvaru

U Drvaru je danas održan završni dan 23. Međunarodne smotre folklora "Amateri svome gradu", u okviru obilježavanja 100 godina postojanja Amaterskog kulturno-umjetničkog društva "Mira Lukač", na kojem je nastupilo 19 kulturno-umjetničkih društava iz Srbije, Hrvatske, Federacije BiH i Republike Srpske.
Drvar-smotra folklora - Foto: SRNA
Drvar-smotra folkloraFoto: SRNA

Na samom početku programa prisutne je pozdravila načelnica opštine Dušica Runić, koja je u obraćanju naglasila da je u proteklih šest dana iz ove opštine poslata najljepša slika Drvara.

Runićeva je podsjetila da ovo društvo gaji dugu tradiciju, te da su i u najtežim vremenima postojali i opstajali, ali da je igra i pjesma nešto što je Drvar uvijek predstavljalo.

Svečanim defileom učesnika od Radničkog doma do Sportskog centra počela je završnica manifestacije, nakon čega su učesnici igrom i pjesmom predstavili tradiciju i običaje podneblja iz kojeg dolaze.

Јedan od organizatora Predrag Damjanović rekao je da ovo društvo njeguje folklor i tradiciju ovog podneblja, te da ovih dana slave svoj jubilej, 100 godina postojanja.

Damjanović je naveo da je društvo osnovano pod nazivom KUD "Drvar" da bi 2017. godine promijenilo naziv u AKUD `Mira Lukač`, te dodao da imaju oko 100 članova od najmlađih do starijih kategorija.

Predsjednik Skupštne ovog društva Predrag Letić rekao je da manifestaciju održavaju polovinom avgusta u čast rođenja Mire Lukač, dugogodišnjeg člana, koja je preminula 2014. godine.

Letić je dodao da su dosta narodnih nošnji uspjeli da sačuvaju kroz dug period, ali da vrijeme ipak čini svoje i da je potrebna obnova tih nošnji.

Na manifestaciji je učestvovao i KUD "Petar Prvi Karađorđević Mrkonjić" iz Mrkonjić Grada, čiji su članovi u proteklih šest dana nastupili dva puta.

Predsjednik Skupštine ovog društva Slobodan Ćoćkalo rekao je da su se rado odazvali pozivu da gostuju na obilježavanju jubileja, gdje su predstavili svoje koreografije, dodajući da u Drvaru nastupaju i prilikom održavanja manifestacije "Dani drenjine".

Međunarodna smotra folklora svečano je otvorena u ponedjeljak, 5. avgusta, a u proteklih šest dana nastupilo je 30 kulturno-umjetničkih društava.

Organizator manifestacije je AKUD "Mira Lukač" Drvar, a pokrovitelj opština Drvar.