latinica  ћирилица
10/08/2024 |  20:32 ⇒ 20:51 | Autor: SRNA

Otklonjen kvar na beogradskom aerodromu, postepena normalizacija

Na beogradskom aerodromu očekuje se postepena normalizacija saobraćaja nakon što je otklonjen kvar na softeru za čekiranje putnika, saopšteno je iz Aerodroma "Nikola Tesla".
Aerodrom Nikola Tesla - Foto: RTRS
Aerodrom Nikola TeslaFoto: RTRS

U saopštenju se navodi da se sistem počeo vraćati u funkciju oko 16.00 časova i da nadležne službe na aerodromu, u saradnji sa avio-kompanijama, čine sve da umanje posljedice ove situacije na komfor putnika.

Prema saznanjima uprave aerodroma, kvar je u toku dana uticao na rad još dvadesetak aerodroma širom svijeta.

- Poremećaj reda letenja na beogradskom aerodromu uzrokovan je kvarom softvera kompanije Kolins aerospejs, koji je van kontrole beogradskog aerodroma - navodi se u saopštenju.

Globalni problem sa softverom značajno je usporio proces prijavljivanja putnika na let na šalterima i, posljedično, doveo do kašnjenja letova na beogradskom aerodromu.

Kompanija Er Srbija saopštila je ranije danas da je usljed novog kvara IT sistema koji koristi beogradski aerodrom u popodnevnim časovima došlo do stvaranja većih gužvi na šalterima za prijavu na letove, a kao posljedica zabilježena su značajnija kašnjenja većine letova avio-kompanija koje poleću sa beogradskog aerodroma, uključujući i Er Srbiju.