latinica  ћирилица
10/08/2024 |  21:57 | Autor: SRNA

Zaharova: Napadi na civilne objekte nemaju opravdanja

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova pozvala je Izrael da se uzdrži od napada na civilne objekte u Pojasu Gaze, upozoravajući da tragedije slične smrtonosnom napadu na školu u Gazi potkopavaju napore ka prekidu vatre.
Marija Zaharova (Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV) -
Marija Zaharova (Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

- Pozivamo izraelsku stranu da se uzdrži od napada na civilne objekte jer smatramo da se oni ne mogu opravdati - rekla je Zaharova.

Ona je istakla da je samo u posljednjih mjesec dana bilo 13 napada na izbjegličke centre.

- Tragedije slične onome što se desilo danas u školi Al-Tabain podrivaju međunarodne napore usmjerene na deeskalaciju u zoni palestinsko-izraelskog sukoba. Potreban je hitan prekid vatre i rješenje pitanja talaca - istakla je Zaharova.

Ona je naglasila da Rusija ostaje pri svom principijelnom i dosljednom stavu o potrebi striktnog poštovanja međunarodnog humanitarnog prava.

Izraelske odbrambene snage saopštile su jutros da su izvele ciljani vazdušni napad na borce Hamasa unutar škole Al-Tabain u Gazi.

Prema posljednjim podacima koje je prenijela televizija Al džazira, u ovom napadu poginule su najmanje 93 osobe, među njima njima 11 djece i šest žena.

Palestinska uprava tvrdi da je u napadu poginulo najmanje 100 ljudi, što je vojska ocijenila kao preuveličano.