latinica  ћирилица
11/08/2024 |  08:15 ⇒ 11:11 | Autor: RTRS

Pomen poginulim borcima na Ravnoj Romaniji

U manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji danas je, povodom Dana manastira, služena liturgija i pomen za poginule borce.
Parastos - Foto: RTRS
ParastosFoto: RTRS

U okviru "Gospojinskih večeri kulture" biće održan kulturno-umjetnički program na kojem će biti prezentovana nacionalna kuhinja, romanijski med i ljekobilje, a biće upriličena i izložba rukotvorina i ženskog stvaralaštva.

Planirano je sportsko takmičenje "Romanijski višeboj" za titulu "Hajduk harambaša Romanije", a ukupni fond takmičenja je 2.000 KM. Nakon toga biće upriličeno narodno veselje u porti Manastira Svetog Georgija.

Organizator 27. "Gospojinskih večeri kulture" pod nazivom "Tebi, goro Romanijo" je sokolačka Јavna ustanova za kulturu "Pero Kosorić" uz podršku opštinske Turističke organizacije, Planinarskog društva "Glasinac", Matice srpske i Počasnog konzulata Bjelorusije u BiH, dok je pokrovitelj manifestacije opština Sokolac.

Na unutrašnjim zidovima hrama upisano je 4.210 imena boraca Sarajevsko-romanijske regije koji su poginuli u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Hram je osveštan 11. avgusta 2002. godine, a manastirom je proglašen 2005. U njegovoj porti je kapela Svetog mučenika Petra /Zimonjića/, mitropolita sarajevskog i dabrobosanskog.