latinica  ћирилица
11/08/2024 |  08:53 ⇒ 12:16 | Autor: TANЈUG

Štab Trampove kampanje saopštio da je bio meta hakerskog napada

Štab za kampanju bivšeg predsjednika SAD i republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trampa saopštio je da je bio meta hakerskog napada i da sumnja da su iranski akteri umiješani u krađu i distribuciju osjetljivih internih dokumenata.
Donald Tramp (foto: EPA-EFE/EDWARD M. PIO RODA) -
Donald Tramp (foto: EPA-EFE/EDWARD M. PIO RODA)

Portparol Trampove kampanje Stiven Čung okrivio je za hakovanje, kako je naveo, "strane izvore neprijateljske prema SAD".

Čung je rekao da Iranci znaju da će Tramp zaustaviti njihovu vladavinu terora baš kao što je to učinio i tokom svog predsjedničkog manadata.

Neimenovani portparol Saveta za nacionalnu bezbjednost saopštio je da svaki izvještaj o neprikladnom stranom miješanju shvata "izuzetno ozbiljno" i da osuđuje svaku vladu ili entitet koji pokušava da podrije povjerenje u demokratske institucije SAD.

Misija Irana pri Ujedinjenim nacijama je na pitanje agencije AP o tvrdnjama štaba Trampove kampanje negirala da je umiješana u hakerski napad.

- Iranska vlada nema ni namjeru, niti motiv da se miješa u predsjedničke izbore u SAD - navela je iranska misija u odgovoru.

Štab Trampove kampanje nije pružio nikakve konkretne dokaze o umiješanosti Irana u taj hakerski napad, ali tvrdnja dolazi dan nakon što je Majkrosoft objavio izvještaj u kojem su detaljno opisani pokušaji stranih agenata da se miješaju u kampanju za izbor predsjednika SAD.

U njemu se navodi primjer iranske vojne obavještajne jedinice koja je u junu poslala fišing imejl visokom zvaničniku predsjedničke kampanje sa kompromitovanog imejl naloga bivšeg višeg savjetnika.

Iran je dugo bio osumnjičen da vodi hakerske kampanje usmjerene na svoje protivnike na Bliskom istoku i šire, navodi AP.

Teheran je dugo prijetio da će uzvratiti Trampu zbog napada dronom 2020. godine koji je on naredio, a u kojem je ubijen istaknuti general Iranske revolucionarne garde Kasem Sulejmani.

Ministarstvo pravde SAD prošle sedmice je otpečatilo krivične prijave protiv pakistanskog državljanina koji je povezan sa Iranom, za koga se tvrdi da je planirao pokušaje atentata na političke ličnosti u SAD, uključujući potencijalno na Trampa.

"Politiko" je prvi u subotu javio o hakerskom napadu na štab Trampove kampanje, navodeći da je 22. jula počeo da dobija imejlove sa anonimnog naloga.

U mejlu je poslat dosije o republikanskom kandidatu za potpredsjednika, senatoru iz Ohaja DŽej Di Vensu, a dokument je datiran na 23. februar, gotovo pet mjeseci pre nego što je Tramp izabrao Vensa za svog potpredsjednika.