latinica  ћирилица
11/08/2024 |  10:04 ⇒ 10:06 | Autor: RTS

Izrael izdao novu naredbu za evakuaciju iz Kan Јunisa

Sukob Izraela i Hamasa - 310. dan. Izraelske odbrambene snage (IDF) izdale su novu naredbu za evakuaciju iz Kan Јunisa. Alžir traži hitan sastanak Savjeta bezbjednosti UN zbog izraelskog vazdušnog napada na školu u Gazi u kojem je ubijeno ubijeno više od 100 ljudi.
Gaza (Foto: EPA-EFE/ALAA BADARNEH/ilustracija) -
Gaza (Foto: EPA-EFE/ALAA BADARNEH/ilustracija)

Izrael izdao novu naredbu za evakuaciju iz Kan Јunisa

Izraelske odbrambene snage (IDF) izdale su nova upozorenja za evakuaciju Palestinaca iz oblasti Kan Јunisa na jugu Pojasa Gaze i dodatno prilagodile granice humanitarne zone koju je odredio Izrael, isključujući naselje Al DŽala iz te zone zbog ispaljivanja raketa iz tog kvarta na Izrael.

IDF je saopštio da namjerava da djeluje protiv Hamasa u naselju Al DŽala zbog velikog broja napada iz tog kvarta na Izrael i da je zbog toga ostanak u toj oblasti postao opasan za palestinske civile.

Izraelska vojska je navela da je, u međuvremenu, rano jutros napala lokaciju u Kan Јunisu koja je u subotu korišćena za lansiranje četiri rakete na naselje Kisufim na sjeveru Izraela.

Alžir traži hitan sastanak Savjeta bezbjednosti zbog napada na školu u Gazi

Alžir je zatražio hitan i otvoren sastanak Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 13. avgusta kako bi se raspravljalo o izraelskom napadu na školu Al Tabin u gradu Gazi u kojima je ubijeno više od 100 Palestinaca, objavila je Alžirska novinska agencija pozivajući se na diplomatski izvor.

Dodaje se kako je sastanak sazvan "u svijetlu opasnih eskalacija na okupiranim palestinskim teritorijama, posebno nakon vazdušnog napada izraelske vojske na školu u Gazi".

Rojters: Nekoliko američkih vojnika povrijeđeno u napadu dronom na bazu u Siriji

Nekoliko američkih vojnika i pripadnika koalicionih snaga lakše su ranjeni u napadu dronom u petak u Siriji, izjavio je neimenovani američki zvaničnik za Rojters.

On je rekao da nema teško povrijeđenih u tom napadu, a da je nekoliko vojnika premješteno na odvojenu lokaciju radi dalje procjene zdravstvenog stanja.

Rojters je u subotu javio, pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika, da, prema prvim procjenama, nema povrijeđenih u napadu dronom na američke trupe na sjeveroistoku Sirije.

Napad se dogodio u zoni za slijetanje Rumalin, gdje su smještene američke trupe. To je drugi napad na američke snage na Bliskom istoku posljednjih dana, nakon što je Iran najavio odmazdu zbog ubistva političkog lidera militantne grupe Hamas Ismaila Hanijea u Teheranu 31. jula.

Iran je za njegovu smrt okrivio Izrael. Ubistvo Hanijea i višeg vojnog komandanta libanske grupe Hezbolah, koju podržava Iran, Fuada Šukra u Bejrutu, podstaklo je zabrinutost da će se sukob u Gazi proširiti na region.

Više od 100 Palestinaca poginulo, a na desetine ranjene u izraelskom napadu

Više od 100 Palestinaca poginulo, a na desetine ranjene u izraelskom napadu na školu u koju su bili smješteni raseljeni u okrugu Daradž na istoku Pojasa Gaze, prenijela je agencija Vafa.

S druge strane, IDF tvrdi da je u napadu ubijeno 20 terorista i viših komandanata i da se tu nalazila komandna soba Hamasa i Palestinskog islamskog džihada.

Specijalni izvjestilac Ujedinjenih nacija o stanju ljudskih prava na palestinskim teritorijama Frančeska Albaneze optužila je Izrael za "genocid".

Bijela kuća je saopštila da je "duboko zabrinuta" zbog izraelskog vazdušnog napada na školu.

Izraelski borbeni avioni ponovo su probili zvučni zid iznad libanske prestonice Bejruta.

Јordanski ministar spoljnih poslova Ajman Safadi rekao je da ta zemlja neće biti bojno polje ni za jednu stranu, dodajući da je trenutni sukob u regionu u suštini akcija i reakcija poteza Izraela i Irana.