latinica  ћирилица
11/08/2024 |  10:36 ⇒ 11:41 | Autor: SRNA

Radanović: Srbi u FBiH građani četvrtog reda

Bošnjaci i Hrvati su građani prvog reda u Federaciji BiH, na drugom mjestu su oni koji se izjašnjavaju kao "ostali", na trećem su Saudijci i vlasnici preduzeća iz islamskih zemalja, dok su Srbi na četvrtom mjestu, izjavio je predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović.
Đorđe Radanović - Foto: SRNA
Đorđe RadanovićFoto: SRNA

- Srbi su na četvrtom mjestu, i to nije pretjerivanje. Iako smo konstitutivni narod, mi u FBiH imamo samo probleme - rekao je Radanović za beogradsku "Politiku".

On je podsjetio da Srbi trpe nepravdu i pri zapošljavanju, ne poštuju se odredbe o omjeru koji treba da prati popis stanovništva, pa tako u Kantonu Sarajevo, kao i u ostalim kantonima, trebalo bi da bude 35 odsto zaposlenih Srba, a nema ih ni jedan odsto.

Radanović je istakao da posebno brine to što i onaj mali broj Srba koji radi u FBiH osjeća nelagodnost zbog sveukupne atmosfere koja tamo vlada.

- Napadaju se djeca koja nose ćiriličke dresove, kao i provratnici koji su se vratili prije 20 godina, dok ljudi na Ozrenu nestaju -  ukazao je Radanović.

On je posebno istakao da se sa zemljišnim knjigama dešava ozbiljna manipulacija, jer službe namjerno ne šalju pisane pozive Srbima koji su vlasnici zemlje, zbog čega oni gube imovinu, nego pozive objave u dva dnevna lista, dok je u Republici Srpskoj svaki Hrvat ili Bošnjak dobio pisani poziv da se javi u vezi sa imovinom.

Radanović je naglasio da se putevi u srpskim selima niti grade niti obnavljaju, pa se, na primjer, u Bugojnu ne može ni prići u petnaestak srpskih sela.

- U opštini Kladanj, gdje je bilo sedam srpskih sela, povratnici su bezuspješno nudili da sa opštinom po pola finansiraju obnovu puta. Srušen im je krst koji postave, pa su ga sada betonirali u nadi da će opstati. Srbi, izgleda, ne treba da dođu ni za vjerske praznike - rekao je Radanović.

On je napomenuo da u Vladi Kantona Sarajevo, koja ima 13 članova, trebalo bi da bude trećina Srba, ali se to sprečava čak i pomoću iznenadne promjene etničke pripadnosti.

- U vrijeme dok je sadašnji ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković bio predsjednik Skupštine Kantona Sarajevo, jedan Hrvat je iznenada promijenio etničku pripadnost i postao Srbin - podsjetio je Radanović.

On je naveo da se taj Hrvat u skupštinskim materijalima prilikom glasanja za kantonalnu Vladu izjasnio kao Hrvat, da bi, nakon kritika o manjku Srba, bili odštampani drugi materijali u kojima je pod izgovorom o navodnoj štamparskoj grešci u novim materijalima postao Srbin.