latinica  ћирилица
11/08/2024 |  11:55 ⇒ 12:56 | Autor: SRNA

Kusturić: Od jutros na prostoru Zelengore izbačeno 20.000 litare vode, ostajemo i dalje na terenu

Pripadnici Helikopterskog servisa Republike Srpske od ranih jutarnjih časova nastavili su borbu sa vatrenom stihijom u rejonu Nacionalnog parka "Sutjeska" i do sada je izbačeno 20.000 litara vode, izjavio je direktor Helikopterskog servisa Boban Kusturić.
Gaženje požara u NP Sutjeska - Foto: Ustupljena fotografija
Gaženje požara u NP SutjeskaFoto: Ustupljena fotografija

Kusturić je naglasio da su pripadnici Helikopterskog servisa uspjeli da izbace značajnu količinu vode, uprkos jakim udarima vjetra od 50 kilometara na čas i velikoj nadmorskoj visini od 1.500 metara, što znatno otežava operaciju.

Direktor Helikopterskog servisa naveo je u izjavi za Srnu da je juče, odmah po prijemu poziva za pomoć, Helikopterski servis intervenisao u suzbijanju požara na prostoru Zelengore, tačnije na obroncima Nacionalnog parka "Sutjeska", kod Velike Siljevice.

Prema njegovim riječima, požar je izbio na nepristupačnom području planinskog masiva i zahvatio je površinu od 15 do 20 hektara i širio se od vidikovca Borić prema Tjentištu.

- S obzirom na otežane uslove i veliku površinu zahvaćenu vatrom, metode gašenja požara sa zemlje bile su nedovoljne. Ključni element u suzbijanju širenja vatre bio je angažman helikoptera u ranoj fazi izbijanja požara. Tokom jučerašnje akcije, izbačeno je oko 40.000 litara vode, što je bilo presudno u sprečavanju daljeg širenja vatre prema četinarskim šumama - naglasio je Kusturić.

Pored helikopterskog angažovanja, dodao je on, na terenu su bile prisutne vatrogasne jedinice iz Foče, radnici Nacionalnog parka "Sutjeska", te vatrogasci iz Gacka, a koordinacija između vazdušnih i kopnenih timova išla je preko Republičke uprave civilne zaštite.

Kusturić je poručio da će akcija biti nastavljena sve dok se ne osigura potpuno gašenje svih žarišta i spriječi mogućnost ponovnog izbijanja vatre.

Iz Nacionalnog parka "Sutjeska" izrazili su zahvalnost za brzu reakciju i efikasnost svih koji su se angažovali u borbu protiv požara, čime je spriječena ozbiljnija šteta na eko-sistemu parka.

Sve relevantne službe nastavljaju rad kako bi se obezbijedila sigurnost i očuvala priroda ovog značajnog područja.

Operacije gašenja požara su među najzahtjevnijim zadacima za pilote helikoptera, jer nepristupačni tereni, visoke temperature, jaki udari vjetra i velike nadmorske visine stavljaju posadu i letjelice na maksimum njihovih kapaciteta i iziskuju maksimalne performanse prilikom njihovog izvođenja.

Nadljudskim naporima pripadnika Helikopterskog servisa Republike Srpske, nedavno su uspješno realizovane akcije gašenja požara iz vazduha kod Gacka i Ljubinja.

Helikopterski servis Republike Srpske, uprkos tome što raspolaže samo jednim helikopterom sa mogućnošću nošenja vedra za gašenje požara, uspješno pomaže u borbi protiv požara, mada bi doprinos bio daleko veći uz dodatni helikopter sa istim mogućnostima.

Pored operacija gašenja požara, Helikopterski servis Republike Srpske uporedo vrši i vazdušne medicinske transporte i angažovan je u punom kapacitetu tokom ljetnog perioda.

Helikopterski servis Republike Srpske bio je i ostao servis građana Republike Srpske i tako će sigurno biti i ubuduće, a što su posade i direktor Kusturić do sada pokazali bezbroj puta zbog čega zaslužuju maksimalno poštovanje.