latinica  ћирилица
11/08/2024 |  15:35 ⇒ 18:18 | Autor: RTRS

Košarac: Hitno odobriti angažman helikoptera MUP-a Srbije

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac zatražio je od bošnjačkih ministara u Savjetu ministara da hitno i bez odgađanja postupe u skladu sa nadležnostima i u najkraćem roku odobre angažman helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije koji će pomoći u gašenju požara u Nacionalnom parku "Sutjeska".
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

- Helez, Konaković i Forto pod hitno treba da prestanu sa političkim manipulacijama i populizmom, jer sada zaista nije vrijeme za to - naglasio je Košarac.

On je istakao da je situacija na terenu alarmantna i neophodna je pomoć Helikopterskom servisu Srpske i ljudstvu koje je angažovano na suzbijanju požara.

Košarac je naveo da procjene na terenu govore da širenje požara može zaustaviti jedino helikopter MUP-a Srbije čiji je kapacitet vedra 5.000 litara, odnosno neuporedivo veći od kapaciteta helikoptera Oružanih snaga BiH.

- Ukoliko ne bude data saglasnost za angažovanje helikoptera iz Srbije, Nacionalnom parku `Sutjeska` prijeti šteta nesagledivih razmjera. To ne smijemo dopustiti! - naglasio je Košarac.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

On je dodao da ga je danas kontaktirao i načelnik opštine Foče Milan Vukadinović, koji je upozorio na alarmantnost situacije, te da su ljudi izuzetno zabrinuti i nikome nije potreban jeftin populizam bošnjačkih ministara, već konkretna akcija i odgovorno ponašanje.

- Zato ponovo apelujem na Heleza, Konakovića i Fortu da promptno reaguju i prioritetno daju saglasnost za angažovanje potrebne pomoći iz Srbije u borbi protiv vatrene stihije i sprječavanju katastrofe - rekao je Košarac.

On je naglasio da svi moraju dati doprinos i pomoći Helikopterskom servisu Srpske i direktoru Bobanu Kusturiću u nadljudskim naporima da suzbiju požar i spriječe štetu neviđenih razmjera.