latinica  ћирилица
11/08/2024 |  15:40 | Autor: SRNA

Graorac: Centralno spomen-obilježje u Banjaluci mora biti mjesto okupljanja, a ne podjela

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac izjavila je Srni da centralno spomen-obilježje u Banjaluci treba da bude mjesto zajedničkog okupljanja, a ne podjela.
Isidora Graorac - Foto: RTRS
Isidora GraoracFoto: RTRS

Govoreći o mogućim datumima za zvanično otkrivanje spomen-obilježja, Graorčeva smatra da se na ovoj spomenik čekalo 30 godina, te da datum njegovog otkrivanja ne smije biti ispolitizovan.

- Treba ovaj posao završiti na način da sve strane budu zadovoljne, posebno porodice poginulih, jer se spomen-obilježje gradi u čast i pomen njihovih najmilijih koji su svoje živote dali za Srpsku - rekla je Graorčeva.

Prema njenim riječima, to treba da bude mjesto prema kojem ćemo se odnositi s poštovanjem.

Predsjednik Socijalističke partije Srpske Goran Selak izjavio je ranije Srni da centralno spomen-obilježje u Banjaluci ni u kojem slučaju ne smije postati predmet politizacije, te stoga predlaže da bude otkriveno 9. januara, na Dan Republike.

- Apsolutno su neprihvatljive nezvanične najave da će centralno spomen-obilježje biti otvoreno u toku kampanje. Pali borci, njihovi potomci, porodice i saborci ne zaslužuju da postanu predmet dnevnopolitičkih previranja, a posebno ne zaslužuju da se na njima prikupljaju nikad jeftiniji politički poeni u samoj kampanji - poručio je lider SPS-a.