latinica  ћирилица
11/08/2024 |  16:55 ⇒ 22:01 | Autor: RTRS

I pored blagog pada potražnje, cijene stanova ostale iste (VIDEO)

Visoke cijene kvadrata, nisu obeshrabrile kupce nekretnina u Srpskoj. U prethodnoj godini, prodato je 3.096 novih, završenih stanova. Osim tržišta, cijenu diktiraju brojni faktori, a značajniji pad cijene kvadrata još ne može da se očekuje.
Stanovi - Foto: RTRS
StanoviFoto: RTRS

Blagi pad potražnje za stanovima nove gradnje, ipak nije doveo do pada cijene kvadrata.

Kupci u Banjaluci najčešće posežu za stanovima manje kvadrature koji kasnije služe za iznajmljivanje, kao i za stanovima sa dvije do tri spavaće sobe.

- Potražnja je malo slabija u odnosu na prethodnu godinu, ali je i dalje ima. Cijena se kreće od 3.000 do 6.000 maraka po metru kvadratnom. Sve zavisi od lokacije i koji je stan u pitanju, da li je izgradnja ili stan u starijoj zgradi kojem je potrebno renoviranje. Ukoliko bi se pad potražnje nastavio u narednih šest mjeseci, godinu dana, investitori bi bili prinuđeni da obaraju cijene - rekao je Aleksandar Vuković, agent za nekretnine iz Banjaluke.

Iako tržište daje završnu riječ, cijena kvadrata u značajnoj mjeri zavisi i od ulaznih parametara.

- To su neki ključni paramtetri kao što su lokacija, vrsta građevinskog materijala, cijena radne snage, cijena projektantskih radova. Kada uzmemo sve te elemente i pogledamo koliko je to sve doživjelo skokove cijena, to je značajno uticalo na određena poskupljenja koja su sada aktuelna - naveo je Mile Petrović iz Privredne komore Srpske.

Najviše ključeva novih stanova u Bijeljini i ove godine preuzela je dijaspora.

Stanovi su veličine od 20 do 120 kvadrata, različitih lokacija i namjena.

- Što se tiče novih stanova, nije se ništa drastično mijenjalo, jedino po centru, što je i očekivano. Tu su cijene oko 3.000 po kvadratu, a inače su od 2.200 do 2.500 KM po metru kvadratnom - kazala je Јovana Despotović, agentica za nekretnine iz Bijeljine.

U tekućoj godini, izdato je 17,5 odsto više građevinskih dozvola u Srpskoj.

Najveća izgradnja stanova zabilježena je u višestambenim zgradama, sa tri ili više stanova.

Iako Banjaluka ponovo nosi titulu najtraženije destinacije za kupovinu nekretnine, značajna potražnja bilježi se i na jugu Srpske.

Blaga mediteranska klima, blizina morske obale i brojne prirodne ljepote, neke su od prednosti Trebinja.

- I danas se najviše traže stanovi u novogradnji, radi svih parametara koji ih prate, liftova, garaža, podzemnih garaža. Raspon cijena je tu negdje otprilike od 3.200 do 3.600 maraka po metru kvadratnom - navodi Јovan Kovač, agent za nekretnine iz Trebinja.

Prosječna kvadratura novog, završenog stana u prethodnoj godini, prema podacima Zavoda za statistiku iznosi 53 metra kvadratna.

Iako cijene dostižu i vrtoglavih 6.000 KM po kvadratu, Srpska, potvrđuje statistika, ostaje na listi poženjnih destinacija kada je riječ o kupovini nekretnina.