latinica  ћирилица
11/08/2024 |  17:05 ⇒ 20:44 | Autor: RTRS

Oštra Luka - pozitivan primjer lokalne zajednice bez kreditnog zaduženja (VIDEO)

Oštra Luka može biti primjer mnogim opštinama. Јedna je od rijetkih lokalnih zajednica u Srpskoj koja nema kreditna zaduženja. Zahvaljujući sopstvenim sredstvima, uštedama i uz pomoć Vlade Srpske proteklih godina realizovali su brojne infrastrukturne projekte. Јedan od njih je i izgradnja nove zgrade opštine.
Opština Oštra Luka - Foto: RTRS
Opština Oštra LukaFoto: RTRS

Ova opština izdvaja se i najnižim odborničkim naknadama u Srpskoj koja je svega 100 maraka.

Asfaltiranje i održavanje lokalnih puteva. Uređenje sportske dvorane. Izgradnja vodovoda. Kupovina zemlje za izgradnju Industrijske zone. Redovno izmirenje tekućih troškova i isplata podsticaja poljoprivrednim proizvođačima.

I sve to bez i jedne marke kreditnog zaduženja. Djeluje kao nemoguća misija, ali u Oštroj Luci nije tako.

- Opština Oštra Luka iako mala opština, i iako ima status izuzetno nerazvijene opštine može se pohvaliti da ima stabilan budžet i da domaćinski posluje - kaže Duško Došenović, v.d. načelnika opštine Oštra Luka.

Opštinska administracija trenutno je smještena u montažnom objektu kojem ove godine ističe upotrebna dozvola.

Međutim, upravo zahvaljujući domaćinskom poslovanju, uštedama i budžetskom suficitu završena je prva i druga faza izgradnje nove zgrade opštine, u koju je do sada uloženo oko 500.000 maraka.

- Objekat je pokriven i zatvoren stolarijom. Očekujemo značajna sredstva koja su obećana iz Kabineta predsjednika Republike Srpske. Očekujemo da ćemo tim sredstvima kompletirati i završiti objekat - dodao je Došenović.

Od 2016. godine smanjene su i odborničke naknade. One od tada iznose svega 100 maraka mjesečno po odborniku, što je rekordni minimum u Srpskoj.

Na taj način obezbijeđena je ušteda od 60.000 maraka na godišnjem nivou.

Ta sredstva iskorišćena su upravo za zatvaranje kredita kojima je opština do tada bila opterećena.

- Podstaknuti su mnogi projekti koji se odvijaju u opštini Oštra Luka, tako da smo tim sredstvima značajno pošteđeni kreditnih zaduživanja i svega - istakao je Dragan Plavšić, šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini opštine Oštra Luka.

Dragan Stanar, predsjednik SO Oštra Luka navodi da ova lokalna zajednica ima 15 odbornika i da su oni prihvatili da svojim primjerom pokažu da uštedama na odborničkoj naknadi mogu da pomognu opštini.

A napore aktuelne vlasti da na ovaj način poprave stanje u lokalnoj zajednici prepoznali su i građani.

U administraciji opštine Oštra Luka zaposleno je 17 radnika, a nakon iznenadne smrti načelnika opštine Dragana Mastikose u martu ove godine, i svega dva funkcionera.