latinica  ћирилица
11/08/2024 |  17:10 ⇒ 20:44 | Autor: RTRS

"Tebi, goro Romanijo" - čuvar tradicije naroda Sarajevsko-romanijske regije (VIDEO)

U okviru "Gospojinskih večeri kulture" na Sokocu, kod manastira Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji održana je duhovno-kulturna manifestacija pod nazivom "Tebi, goro Romanijo". Cilj je očuvanje tradicije naroda Sarajevsko-romanijske regije.
Manifestacija "Tebi goro Romanijo" - Foto: RTRS
Manifestacija "Tebi goro Romanijo"Foto: RTRS

U prisustvu velikog broja vjernika povodom Dana manastira Svetog velikomučenika Georgija služena je liturgija i pomen za 4.210 poginulih boraca Sarajevsko-romanijske regije u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, čija se imena umjesto freski nalaze na zidovima ovog manastira.

Među preživjelim borcima je Mijat Tomić kome je u proteklom ratu poginuo brat.

- Brat mi je poginuo 1993. godine. Otac je poklonio ovo zemljište, on je inicijator izgradnje ovoga hrama. Želja mi je da ostane uspomena i budućim generacijama, da vide šta je bilo u prošlosti, da pamte i pominju stradale - kaže Tomić.

Manastir na Ravnoj Romaniji, u narodu poznat kao Sokolica, osveštao je blaženopočivši mitropolit Nikolaj 11. avgusta 2002. godine, a 2005. proglašen je manastirom.

- U znak zahvalnosti na naše žrtve, naše junake i borce uz božiju promisao Njegovog preosveštenstva mitropolita Nikolaja Mrđe krenuli smo gradnju ovoga hrama. Sigurno je cilj svima nama da ovdje dođemo što češće, pogotovo na ovaj dan da se održe služenja i da se narod druži - rekao je Milovan Bjelica, načelnik opštine Sokmolac.

Boško Tomić, savjetnik Srpskog člana Predsjedništva BiH ističe da nam je danas potrebna Srpska sa slogom, onakva kakvu smo imali u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

- Tada nam ne može niko ništa, a razjedinjenost nas vodi u strašnu katastrofu koju ne smijemo dozvoliti zbog 23.000 žrtava za Republiku Srpsku - rekao je Tomić.

Poslije liturgije u porti hrama održan je duhovno-kulturni program "Tebi goro Romanijo" gdje su se predstavila kulturno-umjetnička društva, te nacionalna kuhinja, romanijski med i ljekobilje, rukotovrine i žensko stvaralaštvo.

- Bavimo se pčelarstvom dugi niz godina, preko 40. Pčelarstvo nam je osnovna i jedina djelatnost. Posjedujemo sve vrste meda, vozimo pčele, proizvodimo matice i imamo veliki broj društava - navela je Milena Simić, Udruženje građana "Aurora" Sokolac.

Manifestacija "Tebi, goro Romanijo" održana je u okviru "Gospojinskih večeri kulture" koju je organizovala sokolačka Јavna ustanova za kulturu "Pero Kosorić" uz podršku opštinske Turističke organizacije, Planinarskog društva "Glasinac", Matice srpske i Počasnog konzulata Bjelorusije u BiH, dok je pokrovitelj manifestacije opština Sokolac.