latinica  ћирилица
11/08/2024 |  18:38 ⇒ 21:10 | Autor: SRNA

Vipotnik: Konaković skuplja političke poene tamo gdje ne bi smio

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik apelovao je na institucije BiH da bez odlaganja omoguće da se helikopter MUP-a Srbije uključi u gašenje požara na Tjentištu u blizini Nacionalnog parka "Sutjeska".
Bojan Vipotnik - Foto: RTRS
Bojan VipotnikFoto: RTRS

- Ugroženo je najstarije zaštićeno područje u BiH koje je i pod zaštitom UNESKO, a ministar inostranih poslova u Savjetu ministara /Elmedin Konaković/ bilduje svoje političke mišiće i sprečava da helikopter iz Srbije pomogne se požar ugasi - rekao je Vipotnik Srni.

On je naveo da je Konaković još jednom pokazao da mu nije stalo do BiH, nego isključivo do njegove političke pozicije.

- Odsustvo bilo kakve njegove reakcije u slučaju Trgovske gore, vrela Une i sad odbijanje pomoći na Tjentištu dokazi su da Konaković ne radi posao za koji ga svi građani plaćaju, nego pokušava da skuplja političke poene tamo gdje ne bi smio - rekao je Vipotnik.

Direktor Helikopterskog servisa Srpske Boban Kusturić rekao je ranije danas da je Helikopterska jedinica MUP-a Srbije stavila na raspolaganje svoj helikopter za gašenje požara u rejonu Nacionalnog parka "Sutjeska" i da je direktor Republičke uprave Civilne zaštite Boris Trninić uputio zahtjev za odobravanje njihovog angažmana.

Trninić je upozorio da u Nacionalnom parku "Sutjeska" na lokalitetu Tjentišta gori stoljetna crnogorična šuma i da prijeti nesaglediva šteta i katastrofa u ekološkom i materijalnom smislu, jer je ugrožen biosistem ovog parka i prašume Perućica.

Košarac je odmah reagovao i zatražio od bošnjačkih ministara u Savjetu ministara da hitno i bez odgađanja postupe u skladu sa nadležnostima i u najkraćem roku odobre angažman helikoptera MUP-a Srbije, na šta je Konaković odgovorio da bi vlasti Republike Srpske u slučaju potrebe prvo trebalo da se obrate Oružanim snagama BiH, a tek nakon toga institucijama drugih zemalja.