latinica  ћирилица
11/08/2024 |  19:02 ⇒ 21:05 | Autor: RTRS

Sve više kapitalnih projekata Vlade Srpske namijenjenih lokalnim zajednicama (VIDEO)

Brojni su projekti koje lokalne zajednice u Srpskoj realizuju uz finansijsku podršku Vlade. Uprkos političkim i ekonomskim pritiscima, oni nisu usporeni. Neki od njih su i kapitalni, kao što su bolnice u Doboju i Trebinju.
Vlada Srpske - Foto: RTRS
Vlada SrpskeFoto: RTRS

Više od pet miliona maraka koštaće potpuna rekonstrukacija Osnovne škole "Nikola Tesla" u Derventi.

Oštećena u zemljotresu 2020. godine, mora se obnoviti, ali i ojačati novim materijalima, da bi bila bezbjedna za oko 1.000 učenika.

Grad sam ne bi mogao da izdvoji novac za to, pa se za sve pobrinula Vlada Srpske.

- Država se valjano odazvala za ovaj projekat i moje veliko hvala na razumijevanju - rekao je Milorad Simić, gradonačelnik Dervente.

Sve što smo dogovorili sa Vladom je realizovano, kaže i načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica.

Rekonstrukcija i izgradnja nove vodovodne mreže i rješavanje otpadnih voda, projekti vrijedni oko 20 miliona maraka, ulaze u završnu fazu. Pri kraju je rekonstrukcija putne mreže, rađeni su projekti energetske efikasnosti.

- Opština Sokolac već četvrtu godinu nema skupštinsku većinu i da nema podršku od Vlade, mi sigurno ne bi ništa mogli da uradimo. Tranše redovno stižu i tu nemam primjedbi. Imam primjedbi na visinu ali ono što nam sljeduje, u tom okviru se i krećemo - naveo je Bjelica.

Skoro da nema opštine u Srpskoj u kojoj Vlada ne realizuje projekat, iako to pojedini mediji, ali i političari iz opozicije pokušavaju prikazati drugačije.

- Mi u Savezu opština i gradova nemamo nikakvu informaciju da postoje bilo kakve vrste kašnjenja u dijelu zakonskih obaveza Vlade Srpske prema opštinama i gradovima, kada su u pitanju projekte aktivnosti i to sve ide svojim redoslijedom - kazao je Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza opština i gradova u Republici Srpskoj.

Opštinama i gradovima redovno se, kaže Ćosić, isplaćuju sredstva od PDV-a, od poreza na dohodak ali i socijalna davanja.

Da sve preuzete obaveze prema lokalnim zajednicama Vlada ispunjava, govori i primjer iz Doboja.

Za manje od mjesec dana biće otvoren novi objekat bolnice, jedan od kapitalnih projekata, za čiju izgradnju je novac obezbijedila Vlada Srpske.