latinica  ћирилица
11/08/2024 |  19:18 ⇒ 21:05 | Autor: RTRS

Požar na Zelengori, helikopter iz Srbije ponovo čeka odobrenje iz Sarajeva (VIDEO)

I danas bukti vatra na Zelengori. Velikim naporima Helikopterskog servisa Republike Srpske i vatrogasaca spriječeno je širenje sa niskog rastinja na šumu u Nacionalnom parku "Sutjeska".
Požar na Zelengori - Foto: RTRS
Požar na ZelengoriFoto: RTRS

Gašenje požara otežava jak vjetar, kao i nepristupačan teren. Na Zelengoru, u pomoć Srpskoj pritekla bi i Helikopterska jedinica MUP-a Srbije, ali se ponovo čeka neophodna saglasnost iz Sarajeva.

Vatra koja je zahvatila nepristupačni dio Nacionalnog parka "Sutjeska" mobilisala je sve raspoložive jedinice. Uprkos nadljudskim naporima Helikopterskog servisa Republike Srpske, nepristupačan teren i vremenske prilike otežavaju gašenje požara, koji bi mogao da dovede do ekološke katastrofe u prašumi Perućica, kao i na kompletnoj terirotiji Nacionalnog parka.

- Sinoć smo gasili požar do kasnih sati, jutros ranom zorom krenuli. Sinoć smo izbacili oko 40 tona vode, jutros isto toliko. Otežava nam situaciju što je vjetar nekih 50, 60 kilometara na sat i izuzetno suvo rastinje - rekao je Boban Kusturić, direktor Helihopterskog servisa Republike Srpske.

Iako je požar lokalizovan, uprkos neumornom djelovanju Helikopterskog servisa, još nije ugašen. Potencijalne posljedice su nemjerljive, poručio je direktor Nacionalnog parka Zoran Čančar.

- Postoji mogućnost da se ugrozi crni bor koji je mnogo značajan. Tako bi se vatra dalje širila i bilo bi teško kasnije da se ugasi i sanira, jer se radi o četinarima koji su vrlo aktivni i teško da se mogu gasiti - kaže Čančar.

Spremna da pritekne u pomoć je i Helikopterska jedinica MUP-a Srbije, čiji kapaciteti značajno prevazilaze one sa kojima se trenutno raspolaže. Ipak, uprkos ozbiljnosti situacije, njihova asistencija stavljena je na čekanje.

- Apelujem na ljude u Sarajevu da ostave politku po strani i dopuste angažovanje helikoptera iz Srbije. Mi gasimo helikopterom čiji je kapacitet vedra 1.000 litara, oni helikopterom kapaciteta pet tona, a spremni su da pošalju i više od jednog ukoliko to bude potrebno - kaže Kusturić.

Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović takođe je apelovao na nadležne institucija da se uključe u rješenje ovog problema, u suprotnom, prijeti katastrofa neviđenih razmjera.

Apel nadležnima uputio je i zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Staša Košarac, istakavši da je situacija na terenu alarmantna, te da nije vrijeme za političke manipulacije i populizam.

- Ponovo apelujem na /Zukana/ Heleza, /Elmedina/ Konakovića i /Edina/ Fortu da promptno reaguju i prioritetno daju saglasnost za angažovanje potrebne pomoći iz Srbije u borbi protiv vatrene stihije i sprječavanju katastrofe. Svi moramo dati doprinos i pomoći Helikopterskom servisu Srpske - rekao je Košarac.

Vatrom je zahvaćeno nekoliko hektara, a zbog nepristupačnosti terena, požar ne može da se gasi za zemlje. Helikopterski servis ulaže nadljudske napore da se stihija ne proširi na gustu šumu.