latinica  ћирилица
11/08/2024 |  20:50 ⇒ 20:50 | Autor: TANЈUG

Sjeverna Makedonija: Otac i dvojica sinova pritvoreni zbog izazivanja požara

Trojici muškarca iz Skoplja za koje se sumnja da su izazvali požar kod Patiške rijeke polivanjem rastinja zapaljivom tečnošću, Tužilaštvo je odredilo pritvor od osam dana.
Požar - Foto: RTRS
PožarFoto: RTRS

Kako se sumnja, otac i dvojica sinova su upaljačem zapalili nisko rastinje i suvu travu kod Patiške rijeke. Izgorjelo zemljište je u državnoj svojini, a postojala je opasnost da se vatra proširi na veću površinu šume, pa čak i zahvati dio Nacionalnog parka "Јasen", prenosi Sitel.

Osumnjičene je primijetio i prijavio očevidac, a kada su ih policijski službenici priveli, kod njih su pronašli nekoliko litara zapaljive tečnosti kojom su izazvali požar.

Na gašenju požara intervenisale su vatrogasne ekipe, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

U protekla 24 sata u Sjevernoj Makedoniji izbila su 42 požara, većina je odmah ugašena, a trenutno je aktivno šest požara. Pet požara je pod kontrolom. I danas je kritično u Makedonskom Brodu - gori na dva mjesta, jedan krak je: selo Taževo - selo Breznica - Јasen - Belica gdje je vatra zahvatila borovu šumu, a drugi je kod sela Slatina. Očekuje da će požar kod Slatine biti stavljen pod kontrolu.
Kritično je i u Novacima, Kičevu i Časki.

Požar na Ilinskoj planini je pod kontrolom. Požari sa zemlje i iz vazduha danas se gase u Plasnici, Kičevu, Delčevu i Štipu, gdje gori nekoliko deponija, navodi Sitel.